Diaspora din Statele Unite ajuta medicii din Moldova. Conationalii de acolo au cumparat un aparat performant de intubare a pacientilor, care a ajuns astazi la spitalul numarul 1 din capitala. Totodata, institutia s-a ales cu zece dispozitive, donate de ambasada americana la Chisinau, cu ajutorul carora bolnavii vor putea vorbi cu rudele.

Ion ARTENI, VICEDIRECTORUL SPITALULUI NR. 1:“In situatia data, institutia are nevoie de utilaj medical mai sofisticat. Am primit o donatie din partea concetatenilor nostri care se afla in Statele Unite, am primit un videolaringoscop, care este foarte necesar pentru sectia unde sunt spitalizati pacienti care sufera de aceasta infectie.” 

Institutia mai dispune de cateva astfel de aparate, dar sunt vechi. Donatia de astazi a fost posibila cu ajutorul a cativa moldoveni stabilit in SUA. Videolarongoscopul a fost adus la spital de un medic anesteziolog si reanimatolog, care stie cat de importante sunt, mai ales acum, aceste aparate.

Ludmila FURTUNA, VOLUNTAR: “Suntem deja la al treilea videolaringoscop din partea diasporei, impreuna am reusit sa realizam aceste donatii. Le urez sa le foloseasca cat mai rar, pentru ca se folosesc in momente foarte dificile si grele pentru pacienti.”   

Si ambasada Statelor Unite la Chisinau a venit astazi cu un ajutor pentru spitalul Nr 1. 10 dispozitive au fost donate pentru pacientii infectati cu COVID-19 de la terapia intensiva. Cu ajutorul lor, pacientii vor putea comunica cu rudele, vor putea primi mesaje sau asculta carti electronice. Ambasada a alocat 14 mii de dolari pentru acest proiect.

Dereck J. HOGAN, AMBASADORUL SUA IN REPUBLICA MOLDOVA: “In acest spital, impreuna, am putut sa oferim pacientilor tablete pentru a facilita comunicarea cu familiile lor. 70 de tablete vor fi distribuite in intreaga tara, in diferite spitale.”  

Intre timp, pacienti cu coronavirus sunt adusi in continuu de echipele de la urgenta. Medicii spun ca sunt obositi nu doar fizic, dar si moral.

Victor PRILIPCO, SEFUL SECTIEI UPUS, SPITALUL NR.1: “Azi am primit trei pacienti in stare satisfacatoare, doi lucratori medicali si o pacienta care a fost adusa de acasa. 

Primele zile a fost foarte greu, in costume este foarte cald si plus depresia. Mai mult avem probleme psihologice, deocamdata rabdam.”

Directorul spitalului ne spune insa ca mai mult de jumatate din angajatii medicali infectati s-au vindecat deja. 

Iurie CRASIUC, DIRECTORUL SPITALULUI NR. 1: “- Cati colegi aveti infectati?

- Pana la moment avem 24, dintre care mai mult de jumatate sunt tratati.

- Aveti vreo sectie in carantina?

- Am avut in carantina doua sectii, dar deja de luni activeaza toate.”

Din numarul total de cazuri de infectare inregistrate astazi, 23 sunt in randul lucratorilor medicali, dintre care 5 medici, 13 asistenti medicali si 5 fac parte din personalul auxiliar.