Primele discuții de pace directe dintre Rusia și Ucraina din ultimii trei ani au durat mult mai puțin de două ore, fără niciun semn de progres până acum, iar o sursă ucraineană a descris solicitările Moscovei drept inacceptabile, relatează Reuters, potrivit hotnew.ro.
Cele două delegații s-au întâlnit la un palat din Turcia, primul lor contact față în față după martie 2022. Prăpastia dintre părți a devenit rapid evidentă, spune sursa ucraineană, care a declarat pentru Reuters că solicitările Rusiei au fost „desprinse de realitate și depășesc cu mult orice s-a discutat anterior”.
Potrivit sursei ucrainene, a fost vorba inclusiv despre ultimatumuri pentru Ucraina de a se retrage din zone ale propriului teritoriu pentru a obține un armistițiu și „alte condiții inacceptabile (non-starter în engleză, n.r.) și neconstructive”.
Partea rusă nu a comentat situația pe moment.
Așteptările pentru un progres major, deja reduse, s-au diminuat și mai mult joi, când președintele american Donald Trump, care urma să își încheie un turneu în Orientul Mijlociu, a declarat că nu va exista nicio acțiune fără o întâlnire între el și omologul său rus, Vladimir Putin.
Ucraina vrea „o încetare a focului deplină, necondiționată și onestă”
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că principala prioritate a Kievului este „o încetare a focului deplină, necondiționată și onestă (…) pentru a opri masacrele și a crea o bază solidă pentru diplomație”. Dacă Rusia refuză, susține el, trebuie să se confrunte cu noi sancțiuni puternice în sectorul energiei și în cel bancar.
Rusia susține că dorește încheierea războiului prin mijloace diplomatice și că este gata să discute despre un armistițiu. Totuși, a acuzat Ucraina că ar putea folosi pauza pentru a-și odihni forțele, a mobiliza trupe suplimentare și a obține mai multe arme occidentale.
De partea cealaltă, Ucraina și aliații săi îl acuză pe Vladimir Putin de tergiversare și susțin că președintele rus nu este serios în ceea ce privește dorința de pace.
Ambele tabere sunt presate de Trump pentru a pune capăt celui mai sângeros conflict din Europa de după Al Doilea Război Mondial.
Pe moment nu au fost făcute anunțuri cu privire la o eventuală reluare a discuțiilor.
Rusia și Ucraina au trimis la negocieri oficiali de rang mediu
Cele două delegații au stat față în față, cu rușii îmbrăcați în costume, iar o parte dintre ucraineni purtând haine militare.
„Avem două căi în față: un drum ne va duce pe un proces care va conduce la pace, în timp ce celălalt va conduce la mai multă distrugere și moarte. Părțile vor decide singure, cu propria voință, ce cale aleg”, le-a spus ministrul turc al afacerilor externe, Hakan Fidan, la începutul întâlnirii.
Sursa ucraineană a precizat că reprezentanții Kievului au vorbit în ucraineană, chiar dacă rusa este vorbită și înțeleasă pe scară largă în Ucraina.
Discuțiile din Turcia au fost propuse de Vladimir Putin, care a respins totuși provocarea lui Volodimir Zelenski de a se întâlni acolo personal, trimițând în schimb o echipă de oficiali de rang mediu. Ucraina a răspuns prin delegarea unor negociatori de nivel similar.
În ajunul întrevederii, secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a afirmat că este puțin probabil să fie înregistrat vreun progres major, având în vedere nivelul echipelor de negociere.
„Sper că greșesc 100%. Sper ca mâine știrile să spună că au convenit asupra unui armistițiu; au fost de acord să intre în negocieri serioase. Dar vă ofer doar evaluarea mea, sincer”, a declarat șeful diplomației americane.
Rusia a anunțat vineri că a capturat încă un sat în înaintarea sa lentă și anevoioasă din estul Ucrainei. Cu câteva minute înainte de debutul întâlnirii de la Istanbul, presa ucraineană a scris despre o alertă aeriană și explozii în orașul Dnipro.
Rusia susține că vede discuțiile ca pe o continuare a negocierilor care au avut loc, tot la Istanbul, în primele săptămâni ale războiului lansat de Moscova în 24 februarie 2022.
Totuși, termenii discutați atunci sunt profund dezavantajoși pentru Ucraina, fiind vorba inclusiv despre o reducere semnificativă a numărului de militari ucraineni.
Șeful cancelariei prezidențiale ucrainene, Andriy Yermak, a spus că încercările Rusiei de a alinia noile discuții la negocierile anterioare nu vor avea succes.