Patricia Joseph trăiește de șase ani cu o durere fără margini. Mama ei, Hyacinth Gage, a dispărut misterios în 2019, iar de atunci viața Patriciei s-a transformat într-o continuă căutare, scrie hotnews.ro.
„Cea mai grea parte este tortura mentală”, mărturisește femeia. „Gândurile îmi fug mereu la ultimele ei momente. Ce s-a întâmplat? Unde este?”
Cazul lui Hyacinth Gage nu este unic. Antigua, o insulă de doar 280 de kilometri pătrați și cu o populație mai mică de 100.000 de locuitori, se confruntă cu un fenomen alarmant: numărul persoanelor dispărute este în continuă creștere.
Dispariții misterioase în Antigua
Cel puțin nouă oameni au dispărut fără urmă în ultimii doi ani. Spre comparație, în St. Kitts, o insulă vecină cu 48.000 de locuitori, doar două persoane au fost de negăsit în aceeași perioadă.
Dispariția lui Hyacinth a fost la fel de neașteptată pe cât de misterioasă. În dimineața unei zile din luna mai 2019, femeia de 74 de ani, descrisă ca fiind activă și independentă, a plecat la un control medical de rutină.
A fost văzută ultima dată la spital, unde și-a făcut analizele de sânge, dar nu s-a mai prezentat la electrocardiogramă. Mai târziu, familia ei a aflat că își lăsase geanta în grija unui pacient necunoscut, dar nu s-a mai întors să o recupereze. A doua zi, agenții de securitate au găsit poșeta abandonată.
Familia a început propria investigație. „Ne-am transformat în detectivi”, a mărturisit Patricia. Ea și sora ei au interogat personalul spitalului, au căutat martori și chiar au găsit un șofer care susținea că a dus-o pe Hyacinth până la o destinație din apropierea spitalului.
Polițiștii, nervoși pe familie
Totul a fost în zadar. „Poliția s-a enervat pe noi pentru că investigam și ne-au spus să ne oprim”, își amintește Patricia. „Apoi s-au săturat de întrebările noastre și am fost nevoiți să ne retragem și doar să ne rugăm.”
Autoritățile nu au oferit explicații clare pentru aceste dispariții. Ipotezele sunt numeroase, iar unele sunt de-a dreptul înfricoșătoare. „Alte insule găsesc măcar trupurile dispăruților”, spune Patricia.„Dar aici? Nimic. Oamenii vorbesc despre traficul de organe, despre bande criminale, despre inițieri sinistre.”
Recent, șeful interimar al poliției, Everton Jeffers, a recunoscut că numărul mare de dispariții este suspect și că, deși nu există dovezi, ipoteza unei rețele de trafic de organe trebuie luată în considerare. „Este ceva ce am auzit și trebuie să investigăm. Nu putem exclude nimic”, a declarat el.
Teoriile, alimentate de un caz recent
Dispariția unei fete de 9 ani, Chantel Crump, pe 12 martie, a adus subiectul în prim-planul opiniei publice. Spre deosebire de alte cazuri, trupul lui Chantel a fost găsit două zile mai târziu, iar o femeie a fost acuzată de crimă.
Însă cazul a reaprins furia oamenilor și a alimentat teoriile conspirației. Proteste au avut loc pe insulă, iar autoritățile au fost acuzate că nu iau măsuri suficiente pentru a proteja cetățenii.
Între timp, numărul celor dispăruți continuă să crească. În ianuarie, Orden David, un bărbat cunoscut pentru rolul său într-un proces istoric privind drepturile LGBTQ+, nu s-a mai întors acasă după o noapte petrecută la un cazino local.
Mașina lui a fost găsită incendiată, dar alte indicii lipsesc. Prietena lui, Alline Henry, este devastată: „Cel mai greu este să nu știi. Este ținut undeva împotriva voinței lui? Este torturat? Gândurile îmi fug în toate direcțiile.”
Familiile persoanelor dispărute vor ajutor internațional
Cei care își caută apropiații au început să se organizeze pentru a cere ajutor internațional. Patricia și alte familii vor să creeze un grup de acțiune pentru a face presiuni asupra autorităților. „Acest lucru nu mai este un accident, este o criză. Trebuie să cerem sprijin din afară”, spune ea.
Un alt activist, Aaron (nume schimbat pentru protecția sa), a întocmit o listă de aproape 60 de persoane dispărute în Antigua, dintre care peste o treime doar în ultimii zece ani.
„Oamenii nu au încredere în poliție”, spune el. „Corupția este peste tot.” Aaron susține că a primit amenințări pentru că a atras atenția asupra acestui fenomen și crede că numărul real al disparițiilor ar putea fi mult mai mare.
Guvernul a promis măsuri, inclusiv înființarea unei unități speciale pentru persoane dispărute și aducerea unor câini antrenați pentru căutarea cadavrelor. De asemenea, un nou laborator medico-legal ar urma să fie funcțional în curând, însă capacitățile de analiză ADN vor mai întârzia din cauza lipsei fondurilor.
Pentru familiile victimelor, însă, toate aceste promisiuni par tardive. Gregory Bailey, al cărui fiu a dispărut în 2022, își exprimă frustrarea: „Poliția mi-a spus că a primit numele persoanei care l-a sunat ultima dată, dar nu mi-au dat niciodată un răspuns clar. Este ca și cum nu le pasă.”
Patricia și ceilalți continuă să caute răspunsuri, sperând că cineva va interveni înainte ca alte familii să treacă prin aceeași suferință. „Este timpul să se ia măsuri serioase”, spune ea. „Sper doar că nu trebuie să dispară cineva apropiat de cei aflați la putere ca să deschidă ochii.”
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.