Departamentul de Justiție al Statelor Unite a desecretizat luni un nou caz de spionaj care implică doi cetățeni chinezi acuzați că au operat în secret pe teritoriul american în numele Beijingulu, scrie știrileprotv.ro

Chinezii sunt suspectați că au fotografiat baze navale, au coordonat transferuri de bani și au participat la eforturi de recrutare a unor membri ai armatei americane care ar fi putut fi dispuși să lucreze pentru serviciile secrete chineze.

Cazul, înregistrat la tribunalul federal din San Francisco, reprezintă cea mai recentă urmărire penală efectuată de Departamentului de Justiție care vizează eforturile active ale guvernului chinez de a colecta în secret informații despre capacitățile militare americane. Această practică a fost dezvăluită în mod surprinzător în urmă cu doi ani, prin lansarea de către China a unui balon de supraveghere pe care oficialii americani l-au doborât în cele din urmă deasupra coastei Carolinei de Sud.

Procurorul general Pam Bondi, care a anunțat cazul, a subliniat gravitatea situației: „Acest caz subliniază efortul susținut și agresiv al guvernului chinez de a se infiltra în armata noastră și de a submina securitatea noastră națională din interior."

Oficialul american a transmis un mesaj ferm: „Departamentul de Justiție nu va sta cu mâinile în sân în timp ce națiunile ostile instalează spioni în țara noastră - vom demasca agenții străini, îi vom trage la răspundere pe agenții lor și vom proteja poporul american de amenințările secrete la adresa securității noastre naționale."

Profilul suspecților și metodele de operare

Oficialii i-au identificat pe inculpați ca fiind Yuance Chen, în vârstă de 38 de ani, care a sosit în SUA cu o viză în 2015 și a devenit ulterior rezident permanent legal, și Liren "Ryan" Lai, în vârstă de 39 de ani, care locuiește în China, dar a venit în Texas primăvara trecută ca parte a unui efort de a supraveghea operațiuni clandestine de spionaj în numele Ministerului Securității de Stat din China (MSS).

Cei doi au fost arestați sub acuzația că au îndeplinit în secret misiuni pentru China fără să se înregistreze ca agenți străini la Departamentul de Justiție, așa cum prevede legea americană. Ambasada Chinei la Washington nu a răspuns imediat solicitărilor de informații.

Activități de spionaj desfășurate pe parcursul mai multor ani

Potrivit declarației sub jurământ a oficialilor FBI depuse în legătură cu acest caz, anchetatorii cred că Lai îl pregătea pe Chen pentru a deveni un agent al serviciilor de informații chineze cel puțin de la mijlocul anului 2021.

Activitățile lor au inclus coordonarea unei livrări de cel puțin 10.000 de dolari în numerar către o altă persoană care opera la comandă MSS. De asemenea, ei au supravegheat o stație de recrutare a Marinei din California și o bază a Marinei din statul Washington, inclusiv prin intermediul unor fotografii și înregistrări video despre care anchetatorii cred că au fost trimise serviciilor de informații chineze.

Autoritățile au dezvăluit că Lai și Chen au discutat despre recrutarea angajaților Marinei pentru a lucra pentru China. Chen a obținut, în timpul unui tur al unei instalații a Marinei, fotografii cu numele și orașele de origine ale recruților recenți. Mulți dintre aceștia au indicat China ca fiind orașul lor natal, iar anchetatorii cred că informațiile au fost trimise Chinei, se arată în declarația de avere a FBI.

Cazul se înscrie într-o serie de urmăriri penale privind colectarea de informații de către China, inclusiv în domeniul militar. Anul trecut, Departamentul de Justiție a acuzat cinci cetățeni chinezi că au mințit și au încercat să își acopere urmele, la mai bine de un an după ce au fost prinși în apropierea unui amplasament militar îndepărtat din Michigan, unde mii de oameni se adunaseră pentru exerciții de vară.

În 2023, doi marinari americani au fost acuzați că au furnizat Chinei informații militare sensibile, inclusiv detalii privind exerciții pe timp de război, operațiuni navale și materiale tehnice esențiale.