Preşedintele croat Zoran Milanovic a declarat marţi că nu există nicio justificare pentru absenţa dialogului între lideri occidentali şi Rusia, o opinie împărtăşită de omologul său slovac Peter Pellegrini, aflat într-o vizită oficială în Croaţia, transmite agenţia croată de presă HINA, transmite hotnews.ro.

„Nu există absolut nicio justificare pentru a nu discuta. Pentru ce este, atunci, diplomaţia? Pentru diurne? Pentru salarii?”, a spus Milanovic într-o conferinţă de presă comună la sediul preşedinţiei din Zagreb. El a amintit că, până şi în epoca Uniunii Sovietice, „un stat comunist care exporta revoluţie şi era o ameninţare reală şi o putere nucleară”, aveau loc totuşi discuţii.

Apel pentru Meloni și Merz

„Întreaga arhitectură de încredere şi neîncredere a fost construită pentru a evita un război nuclear. Acesta este fundamentul relaţiilor internaţionale: complex şi atent dezvoltat. Toate acestea au fost acum distruse. Putem şi ar trebui să arătăm cu degetul spre Rusia, dar, pe de altă parte, avem ceea ce văd a fi o generaţie de oameni spectaculos de incompetenţi care fac rău”, a remarcat Milanovic.

La rândul său, preşedintele slovac Pellegrini a îndemnat la o rezolvare rapidă prin negocieri de pace şi a subliniat că a continua livrările de arme nu va aduce pacea, adăugând că „nu este posibil să învingi militar o putere nucleară precum Rusia”.

„Sfârşitul războiului depinde de NATO şi de Statele Unite, dacă ei pot găsi un teren comun cu Rusia şi să reuşească oprirea schimbului de focuri şi negocierea unui aranjament post-război pentru Ucraina”, a spus Pellegrini, menţionând că ar saluta o astfel de gândire de la liderii UE.

El a subliniat că lideri precum şefa guvernului italian, Giorgia Meloni, şi noul cancelar german Friedrich Merz „ar trebui să meargă să se întâlnească cu partea rusă şi să negocieze un sfârşit al războiului cât mai curând posibil”. „Dacă ei nu o fac, va trebui să aşteptăm să vedem ce convin SUA şi Rusia; sau Uniunea poate adopta un rol mai proactiv şi începe discuţii cu ambele părţi beligerante”, a afirmat el.

„Războiul merge rău pentru Ucraina”

Milanovic a spus că el se află de partea părţii mai slabe în acest război, precizând că se referă la poporul ucrainean, nu la guvernul ucrainean. „Războiul merge rău pentru Ucraina. Nu au oameni destui şi în curând nu va mai rămâne nimeni. Nu vor putea să mai susţină acest ritm mult timp”, a fost de părere preşedintele croat.

El a adăugat că, deşi ambele părţi luptă cu armate organizate, armata rusă este prea mică pentru ambiţiile Moscovei, care ar necesita de trei ori mai mulţi soldaţi.

„Un dictator adevărat ar mobiliza aceşti oameni. Însă Putin este ceva între. Nu îşi poate permite să convoace cei trei milioane de soldaţi de care are nevoie pentru a câştiga acest război. Lucrează cu ceea ce are – o armată mai mult sau mai puţin profesionistă. Armata ucraineană este o armată populară, bazată în mare parte pe mobilizare, adesea forţată. Aşa funcţionează războiul”, a remarcat el.

Pellegrini a mai afirmat că această resursă umană se epuizează încetul cu încetul şi, la un moment dat, aceasta va înceta, dar nu în felul în care unii în Europa îşi imaginează sau i-au făcut pe ucraineni să creadă.

Pellegrini a mai spus că Slovacia nu poate fi criticată pentru poziţia sa privind negocieri de pace, mai ales având în vedere cât de mult a contribuit pentru Ucraina în raport cu mărimea economiei sale, el dând ca exemplu echipament militar pentru apărare aeriană, furnizarea de electricitate şi gaz şi ajutor umanitar. El a respins orice comparaţie între Slovacia şi Ungaria în ce priveşte divergenţa faţă de politica UE, subliniind că aceste două state au poziţii foarte diferite.