Domeniul IT, sectorul bancar sau administraţie publică. Aşa arătă top trei cele mai bine plătite profesii din ţară, unde se regăsesc cei mai mulţi salariaţi cu venituri de peste o mie de euro, potrivit experţilor economici. La polul opus se află sectoare precum sănătate şi asistenţă socială, educaţie, artă şi cultură, dar şi HORECA.

Ne aflăm în sediul unei companii IT care este pe piaţă de peste 13 ani și numără peste 40 de angajaţi. Ca şi la casele mai mari din IT, şi aici se câştigă decent, iar  posibilitatea de creştere se menţine, potrivit managerului companiei, la fel şi cerinţele.

Eugen LUPUŞOR, OWNER, CEO COMPANIE IT: "Cred că putem începe la nivel de junior care începea de la 500 de euro şi continua până la 900... aşteptările au crescut în mod clar până în prezent. Au apărut noi tehnologii, AI, trebuie să identifici metode de a îmbunătăţi cel puţin sau mai mult cu aceleaşi resurse."

Potrivit unei analize ”Idis Viitorul”, în 2024, 104 mii persoane au primit un salariu oficial lunar mai mare de 1000 de euro. Numărul acestora a crescut cu 30 de mii comparativ cu 2023 și de 50 de ori față de acum 10 ani. Analistul Veaceslav Ioniță spune că cele mai bine plătite joburi se regăsesc în domeniul IT și cel financiar.

Veaceslav IONIŢĂ, EXPERT ECONOMIC: "Cei mai mulți din sectorul financiar lucrează în bănci, dar mai sunt companii de asigurări, companii de leasing, companii de microfinanțare. La ei remunerarea a fost mereu bună, mai sunt și acum oameni cu salarii modeste."

Valeria CAPRA, REPORTER PRO TV: "Topul sectoarelor unde sunt cei mai mulţi salariaţi cu venituri de peste 1000 de euro continuă cu administraţie publică, activităţi profesionale ştiinţifice şi tehnice, dar şi sănătate şi asistenţă socială. La polul opus sunt domenii precum învătământ, agricultură, cultură şi artă, dar şi Horeca."

Administrație publică -------------------------------– 22,8%

Activități profesionale științifice și tehnice ----------------------------– 20,7%

Sănătate și asistență socială -----------------------– 18,5%

Învățământ ------------- 8,7%

Agricultură ------- 5,6%

Cultură și artă ------ 4,3%

Horeca ----- 3,5%

Veaceslav IONIŢĂ, EXPERT ECONOMIC: "În Horeca avem câteva sectoare unde munca neformală este puternică, salarizarea se mai dă și în plic. Pe locul doi aici ar fi și domeniul construcțiilor, și pe locul trei transport."

Totodată, aproape 14 mii de persoane din ţara au salarii mai mari de 2000 de euro oficial, potrivit expertului Idis Viitorul, Veaceslav Ioniță.

Veaceslav IONIŢĂ, EXPERT ECONOMIC: "Din 2020 a apărut un grup de oameni care au salarii peste 2000 de euro. 
- Trebuie să îți permiți luxul să nu cheltui pe mâncare mai mult de 20 la sută din venit, 15 maximum 20, ca să te încadrezi în clasa medie. 

- O familie e cea care are o locuință sau își poate permite luxul să o închirieze, își poate permite o mașină, asta e clasa medie. Cred că la noi o constituie vreo 15-16 la sută, 20 la sută e un fel de clasa medie de jos."

Iar dacă să atingem subiectul bogaţilor din Moldova, aceştia reprezintă 4 procente maximum şi se regăsesc în mediul de afaceri particulare, spune Ioniță.

Veaceslav IONIŢĂ, EXPERT ECONOMIC: "Ăştia sunt oamenii care câştigă foarte bine. Ei nu se uită în magazin sau undeva cât costă ceva."

Salariul minim în Moldova e puțin peste 5000 de lei, iar mediu – de peste 16.000. Concluzii - potrivit expertului, în timp ce unii prosperă în sectoare bine plătite, alții, precum profesorii sau agricultorii, rămân la periferia salarizării decente. Dacă vrem să reducem decalajele, trebuie să investim mai mult în educație, cultură și infrastructură.