Președintele american Donald Trump a anunțat o taxă vamală de 50% pentru cupru, care va intra în vigoare la 1 august, în încercarea de a promova dezvoltarea internă a unei industrii esențiale pentru apărare, electronică și automobile, transmite Reuters, potrivit hotnews.ro.

Această măsură este cea mai recentă dintr-o serie de taxe vamale sectoriale impuse de Trump asupra unor industrii precum cea a oțelului și aluminiului despre care economiștii avertizează că vor duce la creșterea costurilor pentru consumatorii americani.

Trump semnalase de marți că va impune noi tarife pentru cupru, lucru ce a dus la creșterea la niveluri record a prețurilor futures ale cuprului pe piața Comex din SUA.

„Al doilea cel mai utilizat material de către Departamentul Apărării”

Casa Albă a dispus în februarie o anchetă în temeiul secțiunii 232 privind importurile de cupru, invocând o lege care îi conferă președintelui autoritatea de a impune tarife mai mari din motive de securitate națională.

Donald Trump a scris într-o postare pe rețeaua sa, Truth Social, că a decis noua taxă vamală după ce a primit o „solidă evaluare a securității naționale”.

„Cuprul este necesar pentru semiconductori, aeronave, nave, muniție, centre de date, baterii litiu-ion, sisteme radar, sisteme de apărare antirachetă și chiar arme hipersonice, dintre care construim multe“, a explicat președintele american.

„Cuprul este al doilea cel mai utilizat material de către Departamentul Apărării!”, a insistat Trump.

Statele Unite depind de importuri pentru aproape jumătate din necesarul de cupru și au importat 810.000 de tone în 2024, potrivit U.S. Geological Survey.

Care sunt țările cele mai afectate

Țările care vor fi cel mai afectate de noua taxă vamală sunt Chile, Canada și Mexic, care au fost principalii furnizori ai SUA de cupru rafinat, aliaje de cupru și produse din cupru în 2024, potrivit datelor Biroului de recensământ al SUA.

Chile, Canada și Peru au comunicat administrației că importurile din țările lor nu amenință interesele SUA și nu ar trebui să fie supuse taxelor. Toate trei au acorduri de liber schimb cu SUA.

Această taxă vamală ridicată este menit să încurajeze producția în SUA. Peste două treimi din cuprul țării este extras în Arizona, unde dezvoltarea unei noi mine de mari dimensiuni, planificată de Rio Tinto și BHP, este blocată de mai bine de un deceniu.