Donald Trump l-a acuzat marți de „trădare” pe fostul președinte american Barack Obama și a cerut urmărirea penală a acestuia din cauza unui raport care susține că oficiali din administrația democrată au manipulat informații despre ingerința Rusiei în alegerile din 2016, relatează hotnews.ro.
Directoarea Serviciilor Naționale de Informații (DNI) din SUA, Tulsi Gabbard, a trimis Departamentului de Justiție sesizări penale legate de un raport publicat vineri, care susținea că oficiali ai administrației Obama au făcut parte dintr-o „conspirație trădătoare”.
Gabbard a susținut că Obama și echipa sa au fabricat informații referitoare la o ingerință rusă în alegeri pentru a „pune bazele a ceea ce a fost, în esență, o lovitură de stat de ani de zile împotriva președintelui Trump”.
Raportul ei contrazice probele acumulate în patru investigații separate din perioada 2019-2023, toate concluzionând că Rusia a intervenit în favoarea lui Trump în alegerile din 2016.
Trump îl acuză pe Obama de „trădare”
În timpul unei conferințe de presă în Biroul Oval, unde l-a primit într-o vizită pe președintele filipinez Ferdinand Marcos, Donald Trump a fost întrebat pe cine ar trebui să vizeze departamentul în legătură cu raportul.
„Pe baza a ceea ce am citit – și citesc cam ce citiți și voi – ar fi președintele Obama. El a început-o”, a declarat actualul președinte american, care fusese criticat luni pentru că a distribuit un videoclip generat de inteligență artificială cu arestarea lui Obama.
Trump i-a menționat, de asemenea, pe vicepreședintele de atunci al lui Obama, Joe Biden, pe fostul director al FBI James Comey, pe fostul director al DNI James Clapper și pe fostul director al CIA John Brennan, ca făcând parte dintr-o conspirație.
Totuși, republicanul susține că „liderul bandei” a fost Obama, pe care l-a acuzat că este vinovat de „trădare”.
Încă de la lansarea diverselor anchete referitoare la ingerința Rusiei în alegerile americane din 2016, Donald Trump le-a respins drept „o vânătoare de vrăjitoare”.
Un raport bipartizan al Comitetului de Informații al Senatului – condus de președintele interimar de atunci, Marco Rubio, acum secretar de stat în administrația Trump – a constatat în 2020 că echipa de campanie a lui Donald Trump a căutat să „maximizeze impactul” scurgerilor de documente democrate furate de serviciile rusești de informații militare.