Președintele american Donald Trump a făcut declarații controversate în cadrul unor întâlniri private cu donatori, potrivit unor înregistrări audio obținute de CNN, scrie libertatea.ro

Amenințările lui Donald Trump asupra Moscovei, publicate în premieră 

Înregistrările, care nu au fost difuzate anterior, dezvăluie o latură mai dezlănțuită a lui Trump în fața donatorilor bogați. El a vorbit despre strategia sa de politică externă agresivă și planurile de deportare a studenților protestatari. Conform CNN, Trump a afirmat că l-a amenințat pe președintele rus Vladimir Putin cu bombardarea Moscovei dacă ar fi invadat Ucraina. 

„Cu Putin am spus: «Dacă intri în Ucraina, o să bombardez Moscova. Îți spun că nu am de ales»”, ar fi declarat Trump, conform înregistrării.

El a susținut că a transmis un avertisment similar și președintelui chinez Xi Jinping în legătură cu o potențială invazie a Taiwanului. 

Abordarea agresivă a lui Donald Trump în politica externă 

Trump a argumentat că aceste tactici ar fi prevenit conflictele din Ucraina și Gaza dacă ar fi fost președinte în locul lui Joe Biden. În cadrul unei întâlniri recente cu donatorii, el și-a exprimat frustrarea față de rezistența lui Putin la un acord de pace, spunând: „Nu sunt fericit cu Putin. Sunt foarte nefericit cu ei”.

Planuri de deportare a studenților protestatari 

Într-o altă înregistrare, Trump a declarat că dorește să deporteze „orice student care protestează”, referindu-se la demonstrațiile pro-palestiniene de pe campusurile universitare.

El a îndemnat donatorii să fie „cu adevărat generoși” pentru a-l ajuta să fie ales, promițând că va opri această mișcare „cu 25-30 de ani”. Potrivit CNN, administrația Trump a încercat deja să pună în aplicare astfel de măsuri, intrând în conflict cu sistemul judiciar în privința deportărilor în masă, inclusiv a studenților cu vize. 

Apelurile lui Donald Trump pentru donații mai mari 

Trump a presat donatorii să contribuie mai mult la campania sa, susținând că republicanii sunt dezavantajați deoarece „oamenii care primesc ajutoare sociale vor vota întotdeauna cu democrații”.

El s-a lăudat că a convins un donator bogat să crească o donație de la 1 milion de dolari la 25 de milioane: „Și a făcut-o, mi-a dat 25 de milioane. E o nebunie”. 

„Trebuie să ai curajul să ceri”, a adăugat Trump, afirmând că a reușit să obțină donații mult mai mari decât cele planificate inițial. Aceste declarații, făcute în cadrul unor evenimente private de strângere de fonduri în New York și Florida, au fost captate în înregistrări audio obținute de jurnaliștii Josh Dawsey, Tyler Pager și Isaac Arnsdorf pentru cartea lor „2024”. Membrii campaniei lui Trump a refuzat să comenteze conținutul înregistrărilor.

Declarațiile controversate ale fostului președinte ridică întrebări cu privire la abordarea sa în politica externă și internă, precum și la metodele de strângere de fonduri pentru campania sa. 

Relația tensionată dintre Donald Trump și Vladimir Putin 

Relația dintre Donald Trump și Vladimir Putin este marcată de o tensiune crescută, reflectată în declarațiile și acțiunile recente ale președintelui american, care și-a exprimat public nemulțumirea față de liderul rus și a avertizat asupra unor posibile sancțiuni suplimentare împotriva Moscovei. Trump l-a acuzat pe Putin de lipsă de sinceritate și duplicitate în relațiile cu Washingtonul, afirmând că „ne spune o mulțime de prostii” și că, deși pare amabil, gesturile sale sunt lipsite de substanță.

 În plus, Trump a declarat că este „foarte nemulțumit” de discuțiile purtate cu Putin, considerând că președintele rus nu dorește cu adevărat pacea și că nu s-au făcut progrese în negocierile privind războiul din Ucraina. De asemenea, a avertizat că ia în calcul sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei, ca răspuns la continuarea agresiunii militare. 

Răspunsul Moscovei nu a întârziat: vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a criticat declarațiile lui Trump, sugerând că acesta ar trebui tratat la fel ca armata rusă sau Putin, adică prin continuarea operațiunilor militare în Ucraina.

În același timp, Kremlinul rămâne ferm pe poziții, refuzând să cedeze în fața presiunilor americane și continuând atacurile asupra Ucrainei. 

Războiul din Ucraina și implicarea lui Trump 

Războiul din Ucraina a început pe 24 februarie 2022, când Rusia a lansat o invazie militară pe scară largă împotriva Ucrainei, declanșând un conflict armat de proporții majore în Europa. Motivațiile oficiale ale Rusiei, exprimate de președintele Vladimir Putin, au fost „demilitarizarea și denazificarea” Ucrainei, acuzații nefondate la adresa guvernului de la Kiev, pe care Moscova îl consideră controlat de forțe ostile și neo-naziste. 

Donald Trump s-a implicat în războiul din Ucraina în 2025 printr-o combinație de acțiuni diplomatice, politice și militare. Trump a declarat că va opri conflictul din Ucraina și haosul global, promițând că va convinge părțile să înceteze luptele și a cerut Rusiei să se grăbească pentru a încheia războiul, exprimându-și frustrarea față de numărul mare de victime și lipsa progreselor diplomatice. 

De asemenea, președintele SUA a amenințat Rusia cu sancțiuni suplimentare dacă nu va exista o încetare a focului.