Donald Trump spune că merge mai departe cu taxele de 20 la sută pentru Uniunea Europeană. Șefa Comisiei a transmis o propunere privind crearea unei zone de liber schimb comerciale între Europa și Statele Unite pe segmentul industrial. Ideea nu l-a mulțumit pe liderul de la Casa Albă, care le-a sugerat europenilor să crească importurile energetice de peste ocean pentru a reduce deficitul.

Ursula VON DER LEYEN, ȘEFA COMISIEI EUROPENE: “Suntem pregătiți să negociem cu Statele Unite. Am oferit taxe ”zero pentru zero” pentru bunurile industriale. Așa cum am făcut și cu alți parteneri comerciali, întrucât Europa întotdeauna este pregătită pentru un acord bun și îl menținem pe masă.”

Președintele american  nu consideră suficient de bună propunerea Uniunii Europene de scutire totală și reciprocă de taxe vamale pentru produsele industriale. Liderul de la Casa Albă a evidențiat că Uniunea Europeană „a fost foarte dură de-a lungul anilor și cred că a fost înființată pentru a dăuna comerțului american”.

Donald TRUMP, PREȘEDINTELE STATELOR UNITE: „UE a fost foarte dură de-a lungul anilor. Am zis mereu că UE a fost de fapt creată pentru a leza interesele comerciale ale Statelor Unite. Europenii nu ne cumpără mașinile, cum ar fi Japonia, nu ne cumpără produsele agricole.”

Iar Trump a găsit o soluție. Uniunea Europeană să își crească importurile de carburanți din Statele Unite.

Donald TRUMP, PREȘEDINTELE STATELOR UNITE: „Avem un deficit comercial de 350 de miliarde de dolari cu Uniunea Europeană, care poate să dispară rapid și ușor dacă vor importa energie de la noi, fiindcă oricum au nevoie de asta."
 Dar Europa este pregătită pentru  contramăsuri în faţa ofensivei comerciale a lui Donald Trump, a avertizat şefa executivului european. Comisia Europeană a propus impunerea unor tarife de retorsiune de 25 la sută pentru o serie de produse americane, ca răspuns la tarifele impuse de preşedintele Donald Trump oţelului şi aluminiului, potrivit unui document consultat de Reuters.Între timp  miniștrii comerțului din Uniunea Europeană s-au reunit la Luxemburg, pentru a stabili care va fi răspunsul blocului comunitar. Au fost analizate peste 660 de puncte de vedere venite din partea statelor membre și a industriei, iar în urma consultărilor, Comisia a construit o listă solidă de contramăsuri. E vorba de noi tarife care vor fi aplicate bunurilor americane. Lista va fi votată mâine iar primele tarife vor intra în vigoare pe 15 aprilie. Un al doilea val de măsuri va fi aplicat de pe 15 mai și va viza alte produse americane. Lista exactă și nivelul tarifelor va fi trimisă în această seară guvernelor din toate statele membre. Comisarul UE pentru comerț a precizat că s-a ținut cont ca impactul să fie împărțit echitabil între țări.

Maros SEFCOVICI, COMISARUL UE PENTRU COMERȚ ȘI SECURITATE: „Desigur că cel mai simplu pas ar fi ca SUA să suspende tarifele împotriva UE și să se angajeze în negocieri.

Pe lista mărfurilor americane propuse să fie taxate figurează produse cu puternic impact economic: carne, cereale, vinuri, lemn, articole vestimentare, dar și produse de consum aparent banale, precum gumă de mestecat, ață dentară, aspiratoare si hârtie igienică – o selecție atent calibrată pentru a atinge puncte sensibile din economia americană. Aproximativ 70 de țări au cerut Washingtonului să înceapă negocierile tarifare, exprimându-și disponibilitatea de a ajuta la restabilirea echilibrului comerțului global.