Donald Trump recunoaște că vrea să retragă trupele americane din Europa. Însă președintele american dă de înțeles că posibila retragere a unor trupe din țările europene ar putea fi negociată la pachet cu taxele vamale. Dintre cei 80.000 de militari americani desfășurați în Europa, în jur de 1700 sunt în România.
După ce postul NBC a anunţat marţi că Pentagonul intenţionează să retragă 10 mii de soldați din Europa de Est, subiectul a fost abordat şi în Biroul Oval.
Donald TRUMP, PREȘEDINTELE STATELOR UNITE ALE AMERICII: „Domnule președinte, în ceea ce privește trupele americane staționate în Europa, intenționați să reduceți numărul trupelor americane în Europa sau în alte țări NATO?
-Păi, s-ar putea. Noi plătim pentru apărarea Europei și nu primim mare lucru în schimb. Așa că, acesta ar fi unul dintre lucrurile pe are le luăm în considerare. Această chestiune nu e legată de comerţ, dar cred că o putem include în negocierile comerciale, ar fi logic. Ar fi drăguţ să rezolvăm la pachet aceste aspecte cu fiecare ţară."
În urmă cu două zile, într-o audiere în Congres, republicani proeminenţi dar și liderul Comandamentului european al SUA au avertizat că o retragere amplă şi pripită ar afecta securitatea Americii.
Christopher CAVOLI, ȘEFUL COMANDANTULUI AMERICAN DIN EUROPA: „Sfatul meu este să menţinem acea postură a forței așa cum este acum.”
Mike ROGERS, PREȘEDINTELE REPUBLICAN AL COMISIEI PENTRU SERVICII ARMATE: „Mă îngrijorează informația că unii din Departamentul Apărării iau în considerare nu numai să renunțe la comandamentul NATO din Europa, dar și să reducă semnificativ prezența noastră în Europa. Sunt în mod special îngrijorat că nu a fost consultat Congresul. Nu numai Polonia, România, Finlanda și statele baltice, ci toți aliații își cresc cheltuielile de apărare. Retragerea prematură ar risca încurajarea agresiunii ruse potențial chiar împotriva NATO.”
Dintre cei 80 de mii de militari americani desfășurați în Europa, în jur de 1.700 sunt în România. Alţi o mie sunt staţionaţi în Lituania. Potrivit agenţiei Bloomberg, liderii europeni s-au resemnat cu decizia americanilor şi acum încearcă să-i convingă să se coordoneze cu aliații pentru a evita destabilizarea apărării NATO pe flancul estic.