Președintele american Donald Trump spune că se așteaptă la un acord privind tarifele impuse Chinei „în următoarele trei sau patru săptămâni”. Însă acest lucru pare din ce în ce mai puțin probabil, notează publicația Politico

Trump insistă să poarte discuții directe, față în față, cu liderul chinez Xi Jinping. Acest lucru a blocat alte eforturi diplomatice care voiau să oprească escaladarea războiului comercial dintre cele două puteri globale.

Președintele republican nu vrea să autorizeze delegați ai Casei Albe care să discute cu oficialii chinezi la Beijing, potrivit unor foști oficiali de rang înalt din Departamentul de Stat al Statelor Unite, citați de Politico. 

Senatul nu a confirmat încă un ambasador în China, Trump nu a numit pe nimeni pentru a conduce negocierile cu Beijingul, iar Casa Albă nu face demersuri către ambasada chineză pentru a începe discuțiile.

„Mingea este în terenul Chinei”

Absența unei deschideri din partea lui Donald Trump a blocat comunicarea dintre cele două țări.

„Canalele informale nu funcționează, pentru că președintele Trump nu le dorește”, a declarat fostul director al Consiliului Național de Securitate, responsabil de relațiile cu China, Taiwan și Mongolia, Ryan Hass. „Trump vrea să negocieze direct cu președintele Xi, la fel cum a făcut cu președintele Putin. Nu cred că e interesat să își transmită punctul de vedere prin intermediari”, a adăugat el.

„Președintele Trump a spus clar că mingea este în terenul Chinei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt.

Deși liderul republican și-a arătat deschiderea pentru o întâlnire cu Xi, liderul chinez respinge această inițiativă. În schimb, Xi s-a concentrat săptămâna aceasta pe consolidarea relațiilor cu țările din Asia de Sud-Est, în opoziție față de tarifele impuse de SUA. Beijingul este, cel mai probabil, reticent în a accepta cererea lui Trump pentru o discuție, pentru că liderul chinez ar putea pierde avantajul, mai ales dacă întâlnirea se transformă într-un spectacol mediatic, mai scrie Politico.

„Dimplomația chineză nu va permite niciodată ca președintele lor să fie pus într-o poziție în care să fie surprins sau umilit”, a spus Hass. 

În schimb, guvernul chinez își dorește o „persoană de contact” din partea administrației americane care să poată începe discuțiile pentru încheierea războiului tarifar, a relatat Bloomberg, miercuri. Tot miercuri, Beijingul l-a numit pe Li Chenggang, fost ministru adjunct al comerțului, în funcția de nou reprezentant pentru comerțul internațional al Chinei.

Un avion, victima războiului tarifar

Un avion Boeing destinat utilizării de către o companie aeriană chineză a aterizat duminică înapoi la centrul de producţie al fabricantului de avioane din SUA, fiind o victimă a războiului tarifelor vamale lansat de preşedintele Donald Trump, relatează Reuters.

Avionul, care a făcut opriri de realimentare în Guam şi Hawaii pe parcursul călătoriei de întoarcere de 8.000 km, a fost unul dintre mai multe avioane 737 MAX care aşteptau la centrul de finalizare Boeing din Zhoushan pentru lucrările finale şi livrarea către un transportator chinez.

Nu este clar care dintre părţi a luat decizia ca avionul să se întoarcă în SUA.

Luna aceasta, Trump a majorat tarifele de bază pentru importurile din China la 145%. Ca represalii, China a impus un tarif de 125% pentru produsele americane.