Regatul Unit și Germania se pregătesc să semneze un tratat amplu care include o clauză de asistență reciprocă în cazul unei amenințări la adresa oricăreia dintre națiuni, potrivit a cinci persoane care cunosc procesul, scrie știrileprotv.ro
Premierul Keir Starmer și fostul cancelar german Olaf Scholz au pus bazele pactului într-o declarație comună în vara anului trecut, promițând o cooperare mai strânsă în domeniul păcii și securității și al creșterii economice, scrie politico.eu
Textul tratatului este aproape de finalizare, au declarat doi oficiali de la Londra. Se așteaptă ca acesta să fie semnat pe 17 iulie, înainte ca cele două parlamente să intre în vacanța de vară.
Printre capitolele-cheie se numără unul dedicat apărării, pe baza Acordului Trinity House semnat anul trecut, care prevede că orice amenințare strategică la adresa unei țări ar reprezenta o amenințare la adresa celeilalte.
Implicatii strategice și alte aspecte ale acordului
Acest lucru ar oferi Germaniei o clauză de asistență reciprocă cu ambele puteri nucleare ale Europei, în conformitate cu dorința cancelarului german Friedrich Merz de a consolida descurajarea continentului separat de SUA.
Deși tratatul va reafirma probabil angajamentul ambelor națiuni față de NATO ca piatră de temelie a apărării lor colective, includerea clauzei subliniază dorința aliaților europeni de a lucra mai îndeaproape în domeniul securității, pe măsură ce SUA se retrag din alianța transatlantică de apărare.
Se așteaptă ca documentul să conțină măsuri suplimentare privind combaterea migrației ilegale, transportul, cercetarea și inovarea.
De asemenea, documentul ar trebui să includă un angajament de promovare a schimburilor transfrontaliere - un domeniu extrem de dificil pentru guvernul Starmer, care se confruntă cu presiuni pentru reducerea migrației legale și ilegale.
Orice acord concret privind mobilitatea tinerilor va fi negociat la nivelul UE, după ce Regatul Unit nu a reușit să ajungă la un acord în acest domeniu ca parte a „resetării” convenite în luna mai. Berlinul a fost una dintre capitalele care au insistat cel mai mult pentru liberalizarea normelor privind tinerii care vin în Marea Britanie.
Tratatul dintre Starmer și Merz este rodul a 18 runde de negocieri, dintre care trei au avut loc față în față la Berlin și două la Londra.
Un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe a declarat: „Tratatul va aborda întreaga gamă a relațiilor noastre”.
Biroul pentru afaceri externe, Commonwealth și dezvoltare al Marii Britanii nu a răspuns la o cerere de comentarii până la ora publicării.