Distrugerea sistemelor de artilerie si a blindatelor rusesti cu ajutorul dronelor turcesti Bayraktar TB2, operate de armata ucraineana, a facut ca „intreaga lume” sa isi doreasca sa le cumpere, potrivit proiectantului dronei, informeaza Reuters.
Selcuk Bayraktar, care conduce firma Baykar cu sediul la Instanbul, impreuna cu fratele sau Haluk, a spus ca dronele au aratat cum tehnologia revolutioneaza razboiul modern.
„Bayraktar TB2 face ceea ce era menita sa faca – sa distruga unele dintre cele mai avansate sisteme antiaeriene, sisteme de artilerie si vehicule blindate”, a spus Selcuk B. pentru Reuters de la o expozitie din Baku, stand langa Akinci, noua drona construita de firma sa. „Intreaga lume este un client”.
Cel putin pentru o vreme, TB2, care are o anvergura a aripilor de 12 metri si poate zbura pana la o inaltime de aproape 8.000 de metri, inainte de a ataca artileria si tancurile cu bombe ghidate cu laser, care pot strapunge blindajul vehiculelor rusesti, a ajutat la anularea superioritatii militare a Rusiei in lupta contra Ucrainei.

Drona a ajuns atat de cunoscuta, incat a devenit si subiectul unei melodii ucrainene pline de injurii la adresa trupelor ruse, cu refrenul „Bayraktar, Bayraktar”.
In afara de Ucriana, TB2 a jucat un rol crucial si in Siria, Irak si Azerbaidjan
Dincolo de satira, drona Bayraktar a intrat chiar si in atentia presedintelui rus Vladimir Putin. Ministerul Apararii de la Moscova a mentionat drona de cel putin 45 de ori in public de cand a izbucnit razboiul din Ucraina.
Firma Baykar, fondata in anii '80 de tatal lui Selcuk B., Ozdemir Bayraktar, a inceput sa se concentreze pe constructia de aeronave fara pilot incepand cu 2005, intr-o perioada in care Turcia cauta sa isi intareasca industria de aparare.
TB2 a jucat un rol atat de important in Siria, Irak, Libia si Nagorno-Karabah, in plus fata de Ucraina, incat acum reprezinta varful de lance al exporturilor turcesti. Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a spus ca cererea internationala pentru drona TB2 si noua Akinci este uriasa.

Selcuk Bayraktar, care este casatorit cu fiica lui Erdogan, Sumeyye, a spus ca Baykar poate produce 200 de TB2 pe an.
Selcuk B. a mai spus ca este foarte mandru de dronele folosite in Ucraina, dar si in Nagorno-Karabah, enclava de etnici armeni de pe teritoriul aliatului Turciei, Azerbaidjan, acolo unde fortele de la Baku au recucerit teritorii vaste in 2020.
Citeste si: Raid al aviatiei ucrainene asupra Insulei Serpilor. O drona Bayraktar a distrus un elicopter rusesc
Sistemele rusesti de distrugere a dronelor, „ineficiente” impotriva Bayraktarului
Despre razboiul declansat de Rusia, acesta a spus ca „este o invazie ilegala, asa ca TB2 ajuta poporul onorabil al Ucrainei sa isi apere tara”.
„Ocuparea ilegala a Karabahului a fost ca o rana in inima inca din copilaria noastra”, a spus Selcuk B. „Si in calitate de ingineri care dezvolta aceasta tehnologie, este o onoare sa ne fi ajutat fratii si surorile aici sa-si redobandeasca teritoriul”.
Rusia s-a mandrit acum doua saptamani cu o noua generatie de arme cu laser, inclusiv un sistem mobil care Moscova spune ca poate sa orbeasca sateliti si sa distruga drone.

Selcuk Bayraktar, care s-a nascut la Istanbul si a studiat la Universitatea din Pennsylvania si la MIT, a spus insa ca noile arme ale Rusiei vor fi ineficiente impotriva TB2.
„Raza de actiune a lor este limitata si daca raza de actiune a sistemului tau de detectie si a munitiei tale sunt mai mari, nu vor fi eficiente”, a explicat Selcuk B.
Producatorul Bayraktarului pregateste noi drone si mai performante
Baykar lucreaza la o noua varianta a faimoaselor drone, TB3, care va avea aripi pliabile si va putea sa foloseasca pista scurta de decolare si aterizare a portavioanelor. In plus, turcii mai lucreaza si la o aeronava de lupta fara pilot numita MIUS sau Kizilelma.

„Primul zbor al Kizilelma va avea loc anul urmator, iar TB3 ori pana la finalul anului asta ori la inceputul anului urmator”, a spus Selcuk B.
Pe termen lung, Selcuk B. a spus ca firma sa lucreaza la „drone taxi”, pentru care va mai fi nevoie de timp intrucat necesita o tehnologie a autonomiei de nivel inalt, „practic, inteligenta artificiala”, dar ca odata ce va fi gata, „va revolutiona felul in care oamenii vor fi transportati in orase”.
Invazia rusilor in Ucraina a provocat mii de victime, a stramutat alte milioane si a crescut riscul izbucnirii unei confruntari directe intre Rusia si SUA.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.