Inteligenta artificiala influenteaza tot mai mult modul in care interactionam cu tot ceea ce ne inconjoara, de la mancare, la sanatate, calatorii si religie. Expertii spun ca marile religii ale lumii deja dezbat modul in care se raporteaza la AI, iar unele deja au inceput sa integreze noile tehnologii, relateaza BBC. Preoti roboti care recita rugaciuni sau oficiaza inmormantari, duhovnici care ii consoleaza pe cei ce trec prin crize spirituale.
Cam asa ar arata viitorul intr-un scenariu in care bisericile ar decide sa imbratiseze cu totul aceste tehnoligii, ceea ce ar transforma profund modul in care oamenii traiesc experienta credintei.
AI permite unui computer sa gandeasca precum un om si i-ar putea ajuta pe indivizi sa se apropie de spiritualitate, relateaza BBC. Totusi, un robot nu va putea inlocui niciodata un rabin pentru ca nu are suflet, insista un expert consultat de BBC.
BBC da exemplul unui templu budist vechi de 400 de ani din Kyoto, Japonia, unde deja credinciosii dau cu ochii de un robot atunci cand ii trec pragul. Robotul este realizat ”dupa chipul si asemanarea” zeitei compasiunii Kannon si se cheama Mindar. Chipul, mainile si umerii sunt acoperite cu silicon pentru a semana cu pielea omului.
”Intr-un anumit fel, robotii ne sunt superiori pentru ca pot evolua in permanenta”, spune un calugar budist. ”Cred ca este fantastic. Un robot nu va muri niciodata”.
Un grup de studenti a venit la templu pentru a o vedea pe Mindar, pentru prima oara. ”Prima mea reactie a fost –hmmm”, spune o tanara, usor amuzata. Alta povesteste ca atunci cand s-a uitat in ochii lui Mindar a simtit ca avea ”suflet”. Altii spun ca, dimpotriva, nu seamana deloc cu zeita Kannon.
Intrebat daca nu cumva este un sacrilegiu, calugarul budist crede ca nu se pune problema de ”blasfemie”.
In Polonia, o tara dominata de credinta catolica, a fost creat primul robot catolic, chiar in primul an al pandemiei de coronavirus: SanTo. Creatorul lui SanTo este cercetatorul Gabriele Trovato. Ideea i-a venit cand a vazut cat de multi oameni se plangeau ca nu mai pot merge la biserica din cauza restrictiilor antiCovid.
In astfel de situatii, SanTo ar putea da o mana de ajutor. El este programat in asa fel incat incorporeaza cunostintele acumulate in 2000 de ani de credinta catolica si a avut recent o prima intanire cu credinciosii.
”Numele meu este SanTo. Ce te aduce astazi aici, intr-o zi atat de frumoasa?”
”SanTo exista rai?”
”Mai lesne este sa treaca camila prin urechile acului, decat sa intre un bogat in imparatia lui Dumnezeu”.
Robotul nu raspunde direct intrebarii, dar citeaza din Biblie un pasaj relevant.
La Paris, un fotomodel american pasionata de AI a dezvoltat aplicatia ”robo rabbai” care le ofera oamenilor sfaturi spirituale personalizate.
Pe langa faptul ca li se poate reprosa ca nu au suflet, unul dintre expertii BBC atrage atentia ca trebuie sa ne asiguram ca nu avem incredere prea devreme in roboti fiindca adesea s-a demonstrat ca ”AI a dat dovada mai curand de prostie artificiala decat de inteligenta”.