Au trecut 20 de ani de la data de lansare a telescopului James Webb, inlocuitorul lui Hubble. Acum, dupa inca un incident neprevazut care a fost insa remediat, este, in sfarsit, pregatit si va fi lansat pe 22 decembrie, potrivit Deutsche Welle.
Telescopul James Webb a costat 10 miliarde de dolari si fusese programat pentru lansare pe 18 decembrie. Luni, NASA a anuntat ca, din cauza unui incident ce a avut loc in timpul ultimelor pregatiri, lansarea a fost amanata cu 4 zile.
Incidentul a avut loc la statia de lansare a satelitilor spatiali din Kourou, Guyana Franceza, in timp ce tehnicienii de la Arianespace se pregateau sa ataseze telescopul Webb la adaptorul cu care este legat de racheta purtatoare Ariane 5. O piesa de imbinare a cedat in mod neasteptat si a provocat o vibratie ce a afectat intreg telescopul.
Pentru a se asigura ca nu a fost avariata nicio componenta, NASA si partenerii sai – Agentia Spatiala Europeana (ESA) si Agentia Spatiala Canadiana – au amanat lansarea telescopului pentru a mai face cateva teste de siguranta. Miercuri, echipele de ingineri au confirmat ca lansarea poate avea loc pe 22 decembrie la ora 7:20 EST (14:20, ora Romaniei).
James Webb, mult mai performant decat Hubble
Telescopul James Webb detine cea mai mare oglinda care a fost lansata vreodata in spatiu. Formata din 18 oglinzi mai mici placate cu aur, ea este de sase ori mai mare decat oglinda de pe Hubble. In timp ce oglinda lui Hubble detecteaza obiecte doar in lumina naturala, cea montata pe Webb beneficiaza de lumina infrarosie si este mult mai sensibila la fenomenele pe care le va monitoriza.
Datorita imbunatatirilor, Webb va detecta obiecte mult mai vechi si mai departate decat Hubble. Noul telescop va fi primul cu care vom putea observa cele mai indepartate galaxii si cu ajutorul caruia ne vom face o idee despre cum arata universul la doar 100 de milioane de ani dupa Big Bang.
Tot cu ajutorul luminii infrarosii, Webb va putea sa arunce o privire dincolo de norii de praf stelar prin care Hubble nu poate sa vada. Vom putea studia mai bine cum s-au format stelele si planetele.
Oamenii de stiinta se asteapta ca noile functiuni ale telescopului sa le permita sa studieze atmosfera planetelor indepartate in speranta ca vor depista semne de viata, potrivit BBC.
Ce provocari prezinta lansarea noului telescop
Lansarea unui telescop gigantic precum Webb este o provocare imensa. Pentru a avea loc pe racheta purtatoare Ariane 5, Webb a fost proiectat sa se plieze ca o hartie de origami. Ca sa poata rezista unor temperaturi mai mici de -200 de grade Celsius, Webb este echipat cu un scut solar pliabil de dimensiunea unui teren de tenis.
Destinatia finala a telescopului se afla la 1,5 milioane de kilometrii de Pamant. Daca ceva nu functioneaza bine sau se avariaza, nu se pot face reparatii, ceea ce inseamna ca tot procesul de lansare si aliniere pe orbita trebuie sa decurga perfect.
Telescoapele de tipul lui James Webb ne vor permite sa observam parti nevazute ale universului, stele si planete ascunse si lumi cu totul noi. Ne vor oferi sansa de a examina fenomene fascinante, precum nasterea galaxiilor si a altor corpuri ceresti si aspectul universului timpuriu.