Dezamăgire și niciun progres – acestea sunt concluziile lui Donald Trump după discuția telefonică de aseară cu Vladimir Putin. Surprins de jurnaliști pe pistă, înainte de a urca în avionul personal, liderul de la Casa Albă a declarat că nu a reușit să obțină niciun rezultat pentru oprirea războiului din Ucraina. De cealaltă parte, consilierul politic al lui Putin a spus că cei doi au abordat mai multe subiecte, inclusiv conflictul din Ucraina, dar nu a precizat dacă Putin s-a declarat sau nu mulțumit de discuție. După ce a vorbit cu Putin, Trump intenționează să discute astăzi cu Volodimir Zelenski.

Donald TRUMP, PREȘEDINTELE STATELOR UNITE ALE AMERICII: „A fost o discuție destul de lungă. Am vorbit despre multe subiecte, inclusiv despre Iran și, bineînțeles, despre războiul din Ucraina. Nu sunt mulțumit. Nu am obținut niciun progres în discuția de azi cu el.”

În fața jurnaliștilor, la baza militară Andrews de lângă Washington, Donald Trump s-a arătat dezamăgit de convorbirea cu omologul său rus. Mai mult, el a spus că Vladimir Putin nu va renunța la obiectivele sale în Ucraina, diminuând astfel speranțele Casei Albe privind o încetare a focului într-un război aflat acum în al patrulea an.

Donald TRUMP, PREȘEDINTELE STATELOR UNITE ALE AMERICII: „Din punctul meu de vedere, el (n.red.- Putin) nu este pregătit. Nu cred că este pregătit. Și asta este foarte dezamăgitor. Doar spun că nu cred că se va opri, și este trist.”

Despre continuarea luptelor în Ucraina a anunțat și consilierul lui Putin, Iuri Ușakov într-un rezumat după discuția celor doi.

Iuri UȘAKOV, CONSILIERUL LUI VLADIMIR PUTIN: „Președintele SUA, Donald Trump, a făcut apel la încetarea cât mai rapidă a focului în Ucraina. În replică, Vladimir Putin a declarat că Rusia nu va renunța la obiectivele sale privind eliminarea cauzelor conflictului din Ucraina.”

Convorbirea, care a durat aproximativ o oră, a fost a șasea dintre cei doi lideri de la preluarea mandatului de către Trump la 20 ianuarie. Donald Trump și-a făcut din încetarea războiului din Ucraina un obiectiv principal de politică externă, lansând o intensă activitate diplomatică cu Kievul și Moscova la doar câteva săptămâni de la preluarea președinției. Cu toate acestea, efortul, care a inclus trimiterea emisarului său special, Steve Witkoff, la Moscova de cel puțin trei ori pentru a se întâlni cu Putin, a eșuat până acum. Încetarea focului de 30 de zile - propusă de Trump, acceptată de Ucraina - a fost respinsă în mod repetat de liderul rus. Putin crede că este în avantaj acum în război și, prin urmare, are puține motive să negocieze pentru moment, spun experții. Trupele ruse continuă să avanseze pe câmpul de luptă din estul Ucrainei, deși cu costuri umane și materiale extraordinare.