Un buncar anti-atomic care a fost pana acum ultra-secret, a fost deschis publicului in Danemarca. Capabila sa reziste unui atac nuclear, impresionanta cladire subterana a devenit acum un muzeu despre fricile si tensiunile care au dominat perioada Razboiului Rece, scrie BBC, transmite digi24.ro

Ascuns in padurea Rold din Iutlanda, in nordul Danemarcei, la aproximativ 400 de kilometri vest de Copenhaga, complexul de buncar Koldrigsmusset Regan Vest, a fost construit in anii 1960, la varful tensiunilor din Razboiul Rece. 

In acest buncar ar fi urmat ca guvernul danez si regina Danemarcei sa se refugieze in cazul in care ar fi inceput razboiul nuclear intre cele doua blocuri rivale. 

Planul era ca tara sa fie condusa din acest adapost aflat la 60 de metri sub pamant. Existenta sa a fost ascunsa vreme de decenii. Abia in 2012, autoritatile daneze au hotarat sa dezvaluie publicului existenta buncarului. 

Dupa ani de zile de pregatiri, buncarul a fost deschis pentru prima oara pentru accesul publicului in februarie 2023, ca muzeu. Doar 50.000 de vizitatori pot intra aici anual, iar accesul a fost limitat la grupuri de zece persoane pentru tururi de 90 de minute cu ghid.

In aceste tururi se exploreaza cei doi kilometri de sistem de buncar de tip labirint. Practic, intregul complex este o capsula a timpului, iar un tur o calatorie fascinanta  in timp, in perioada Razboiului Rece. 

Frica de razboi nuclear 

Membra a NATO din 1949, pozitia geografica a Danemarcei la gurile Marii Baltice este importanta strategic, dar proximitatea ei de Cortina de Fier a facut-o si vulnerabila. Din acest motiv, guvernele tarii au vrut sa se pregateasca pentru ce-i mai rau. 

Constructia complexului de buncare Regan Vest a inceput in 1963 si a fost incheiata cinci ani mai tarziu. Constructia rezultata este un buncar anti-atomic urias, avand forma adoua inele conectate, fiecare cu un etaj superior si unul inferior si peste 230 de camere menite sa acomodeze prezenta a 350 de angajati. 

Majoritatea dintre acestia urmau sa fie ministri si functionari publici, parte a unei administratii reduse, ea avand doar scopul de a asigura guvernarea tarii intr-una dintre cele mai intunecate perioade. Pe langa acestia, prezenti ar fi urmat sa fie si medici, jurnalisti si un preot. 

„E o lume diferita aici. Ce e special este ca tot ce e in acest buncar e autentic. E ca o capsula a timpului. O capsula a timpului uriasa”, Lars Christian Norbach, directorul muzeului din Iutalanda de Nord. 

Din acest motiv este Regan Vest atat de special, spune el – si alte buncare similare exista in alte tari, dar ele au mai fost modernizate pe parcurs, si-au schimbat ambianta sau nu sunt deschise publicului. 

Din fericire, Razboiul Rece nu s-a „incalzit”, iar complexul de buncare a ramas functional doar pentru exercitii si teste. A ramas in asteptare pana in 2003, cand a fost scos oficial din functiune. Noua ani mai tarziu, guvernul danez a dezvaluit secretul si a inceput pregatirile pentru transformarea lui in muzeu.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.