Administrația de la Washington a început să trimită semnale care sugerează o schimbare de ton în discursul pe tema războiului din Ucraina și o nemulțumire față de refuzul lui Vladimir Putin de a accepta un compromis în vederea unui armistițiu, scrie Financial Times, potrivit hotnews.ro.

Vicepreședintele american JD Vance a declarat săptămâna trecută că Rusia „cere prea mult” în discuțiile privind încheierea războiului din Ucraina, o remarcă neașteptată pentru unul dintre protagoniștii faimoasei confruntări din Biroul Oval din februarie, în care Volodimir Zelenski a fost ținta unor atacuri dure.

Comentariile lui Vance au făcut parte dintr-o schimbare vizibilă de ton din partea administrației Trump.

Oficialii americani par din ce în ce mai nerăbdători cu Vladimir Putin, pe măsură ce cresc suspiciunile că liderul rus, și nu Zelenski, ar putea fi cel mai mare obstacol în calea păcii.

„Americanii au avut această idee simplistă – fermecăm Rusia, punem presiune pe Zelenski și vom ajunge la o înțelegere”, a declarat Wolfgang Ischinger, fostul ambasador german în SUA.

„S-a dovedit că simpla fermecare a Rusiei nu este suficientă”, a spus el.

În așteptarea unei zile potențial importante

Eforturile internaționale de a pune capăt războiului s-au intensificat în ultimele zile.

La sugestia lui Putin, Rusia și Ucraina urmează să poarte discuții directe în Turcia joi – deși nu este clar dacă liderul rus va participa în persoană, în ciuda provocării lansate de omologul de la Kiev.

Marți, un oficial al Casei Albe a declarat că la Istanbul vor participa secretarul de stat american Marco Rubio și emisarii speciali ai lui Trump, Steve Witkoff și Keith Kellogg.

Dar cel mai dorit obiectiv al lui Trump – o încetare a focului care ar putea duce la negocieri de pace și la sfârșitul războiului – nu a foast atins până acum.

Putin a respins apelurile internaționale de a opri luptele, în ciuda amenințărilor din partea puterilor occidentale – inclusiv SUA – cu noi sancțiuni dure.

„Se aude frustrarea în comunicarea sa”

Intransigența Rusiei se dovedește a fi frustrantă pentru Trump, spun observatorii.

„Se aude frustrarea în comunicarea sa”, a declarat Michael McFaul, un fost ambasador al SUA în Rusia.

„Este posibil să înțeleagă că a cedat prea multe și nu a primit nimic în schimb”, a adăugat acesta, într-o discuție cu Financial Times.

Recent, Washingtonul și-a exprimat inclusiv dorința de a recunoaște oficial controlul Rusiei asupra Crimeei – o concesie care a înfuriat Ucraina și UE, dar a fost totuși respinsă de Putin. care dorea mai mult.

Postările lui Trump pe rețelele sociale reflectă aparenta sa nerăbdare. La sfârșitul lunii aprilie, după ce Rusia a lansat rachete asupra unor zone civile din Ucraina, el a declarat că, în opinia sa, Kremlinul „doar mă păcălește” și a amenințat că va impune Moscovei sancțiuni secundare și bancare.

„Trump ajunge la concluzia că Putin nu este un prieten al SUA”, a declarat pentru Financial Times Bill Taylor, care a fost ambasadorul SUA în Ucraina în perioada 2006-2009.

„Există o recunoaștere a faptului că (el) nu este de încredere, că nu negociază serios”, a adăugat acesta.

Relațiile SUA-Ucraina, în termeni mai buni

În ultimele săptămâni, Zelenskia făcut tot posibilul să se prezinte ca un partener cooperant, sprijinind cererile SUA pentru o încetare a focului.

Duminică, el a fost de acord cu propunerea lui Putin de a purta discuții directe în Turcia, după ce Trump l-a îndemnat să o accepte.

Relațiile dintre Kiev și Washington și-au revenit și ele, după disputa din februarie din Biroul Oval, în parte datorită acordului privind mineralele, care deschide calea investițiilor comune ale celor două țări în resursele critice ale Ucrainei.

Dar rămâne neclar dacă Trump și-a schimbat cu adevărat simpatia față de Ucraina sau dacă este pregătit să pedepsească Rusia.

„Nu sunt convins că va exista o presiune semnificativă asupra lui Putin”

În timp ce majoritatea liderilor occidentali și Kellogg, trimisul special al SUA în Ucraina, au criticat oferta lui Putin de a purta discuții directe, afirmând că mai întâi ar trebui să existe o încetare a focului, Trump a lăudat manevra liderului rus, salutând o „potențială mare zi pentru Rusia și Ucraina”.

„Trump vede cu siguranță că Putin nu participă la joc”, a declarat Eric Green, un fost consilier al președintelui Joe Biden la Consiliul Național de Securitate, care este acum cercetător la think-tank-ul Carnegie Endowment for International Peace.

„Dar nu sunt convins că consecința va fi o presiune semnificativă asupra lui Putin”, a spus acesta.

Rusia mizează pe faptul că președintele american își pierde răbdarea, cred experții

Unii politicieni americani sunt dornici să fie duri cu Moscova. Senatorul Lindsey Graham, un aliat al lui Trump, a declarat că are sprijin bipartizan pentru un proiect de lege care ar aplica sancțiuni „zdrobitoare” Rusiei, inclusiv un tarif de 500% la importurile din țările care îi cumpără petrol și gaze, dacă Putin nu începe negocieri serioase pentru a pune capăt războiului.

Proiectul de lege a fost susținut de 72 de senatori – un semn că sprijinul pentru Ucraina rămâne puternic în Congres.

Experții spun că, între timp, Rusia mizează pe faptul că președintele american își pierde răbdarea cu procesul de pace.

„Putin joacă un joc lung și crede că are timpul de partea sa”, a declarat McFaul. „Calculează că Trump își va pierde interesul și că americanii vor întrerupe asistența militară, ceea ce va slăbi armata ucraineană”, a mai spus fostul ambasador al SUA în Rusia.

Alții cred că pericolul ca președintele american să abandoneze Ucraina a scăzut în ultimele săptămâni.