Serviciul de Apărare Digitală din cadrul Pentagonului își va înceta activitatea, ca urmare a presiunilor făcute de Departamentul de Eficiență Guvernamentală (DOGE) condus de Elon Musk, după ce aproape întreg pesonalul acestui serviciu de apărare cibernetică va demisiona până la finalul lunii, conform Politico, scrie digi24.ro. 

Demisiile angajaților vor duce practic la închiderea Serviciul de Apărare Digitală, (Defense Digital Service - DDS), înființat în 2015 pentru a ajuta Pentagonul să adopte rapid soluții de securitate cibernetică, în cazul unor eventuale crize naționale de securitate, și să adopte în Departamentul Apărării SUA o cultură a inovației specifice companiilor private din Silicon Valley. 

DDS a creat softuri speciale pentru armata americane și baze de date folosite de armata ucraineană și diverse organizații umanitare, precum și tehnologii speciale pentru detectarea și contracararea dronelor. Personalul DDS e cunoscut sub porecla „Echipa de intervenție rapidă (SWAT) a tocilarilor” de la Pentagon. Actuala directoare a DDS, Jennifer Hay, va părăsi postul pe data de 1 mai. Alți 11, din cei 14 angajați ai DDS, au acceptat pachetul de compensații pe care administrația Trump l-a oferit angajaților federali care acceptă să-și părăsească posturile. 

Șefa DDS, despre deciziile legate de demisie: „Ori murim repede, ori lent” Pentagonul nu a comentat în mod oficial subiectul demisiilor angajaților Serviciului de Apărare Digitală din cadrul Pentagonului, dar a precizat că funcția acestui serviciu va fi „absorbită” în cadrul Biroului Digital și de Inteligență Artificială, din care DDS făcea deja parte. Hay a precizat că, inițal, a crezut că departamentul său va fi, de fapt, parte integrantă a intențiilor anunțate de Musk de a implementa Inteligența Artificială în cadrul operațiunilor Pentagonului. Mai simplu spus: avem de ales între a muri repede și a muri lent”, a spus Hay. 

Preşedintele Donald Trump l-a însărcinat pe Elon Musk să conducă un audit al Departamentului Apărării, susţinând că se aşteaptă să descopere fraude şi abuzuri financiare de miliarde de dolari. 

„Hai să verificăm armata. Să verificăm armata", a declarat Trump. Donald Trump a asigurat că noul departament condus Musk va permite descoperirea unor „fraude de sute de miliarde de dolari”. Musk, pe care Casa Albă l-a desemnat oficial drept „angajat special al guvernului”, a fost însărcinat de Trump să conducă un efort de reducere drastică a numărului de angajaţi federali. 

În acest context, consilierii lui Musk au solicitat acces la date confidenţiale din sistemele informatice ale mai multor agenţii guvernamentale. Un fost oficial al Pentagonului a descris, sub protecția anonimatului, intervenția lui Musk în cadrul Departamentului Apărării SUA drept „dăunătoare și neproductivă”. 

„Nici pomeneală să folosească AI, nici vorbă de eficiență. Ce fac ei (de la Departamentul de Eficiență Guvernamentală a lui Musk) e să distrugă tot”, a spus oficialul Pentagonului.