Un proiect de restaurare care vizeaza acoperirea uneia dintre cele mai emblematice piramide din Egipt cu o placa de granit a produs reactii mixte in randul expertilor in domeniul patrimoniului si pe internet, scrie stirileprotv.ro.

Mostafa Waziri, seful Consiliului Suprem al Antichitatilor din Egipt, a postat pe 25 ianuarie pe Facebook un videoclip in care anunta proiectul, care pare sa fie deja in curs de desfasurare, scrie Business Insider.

Inregistrarea il arata pe Waziri in fata Piramidei Menkaure, cea mai mica dintre celebrele structuri de la periferia orasului Giza, Cairo. Estimata a fi fost construita in urma cu aproape 5.000 de ani din calcar, granit si mortar, piramida a fost proiectata pentru a fi ultimul loc de odihna al faraonului Khufu.

Videoclipul prezinta muncitori care excaveaza nisip dintr-o sectiune a bazei piramidei. Straturile de blocuri gri sunt deja vizibile.

Proiectul se va intinde pe o perioada de trei ani si va implica un studiu si o documentare intensiva, a declarat Waziri, potrivit Independent Arabia.

El l-a numit, conform traducerii din The Guardian, „darul Egiptului pentru lume" - formulare folosita la lansarea altor proiecte de o mandrie nationala considerabila, precum extinderea Canalului Suez.

Waziri a spus ca va readuce piramida la starea sa originala, acoperita cu granit.

Poate cauza daune majore

Mai musti experti au friticat proeictul si au avertizat ca poate dauna grav monumentului istoric.

„Singurul lucru care lipsea era sa se adauge faianta la piramida lui Menkaure! Cand vom opri absurditatea in gestionarea patrimoniului egiptean?". a declarat egiptologul Monica Hanna, potrivit The Telegraph.

Hanna a spus ca interventia contravine tuturor principiilor de conservare.

„Toate principiile internationale privind renovarile interzic astfel de interventii”, a adaugat Hanna, cerand tuturor arheologilor sa „se mobilizeze imediat”.

„Interferenta cu natura monumentului poate cauza probleme vizibile si daune majore", a declarat ea pentru Independent Arabia.

Desi partenerii japonezi ai proiectului dispun de tehnologie, acestia nu au expertiza arheologica necesara, a adaugat ea.

Hussein Bassir, directorul de antichitati de la Biblioteca Alexandrina, a declarat ca proiectul ar trebui abordat cu o precautie enorma si numai dupa ce se iau in considerare multiplele riscuri, a relatat publicatia.

Intre timp, Salima Ikram, egiptolog la Universitatea Americana din Cairo, a declarat  ca proiectul ar putea functiona „atata timp cat pietrele folosite sunt cele gasite in jurul ei si nu se adauga altele noi care nu apartin piramidei".

Si pe retelele de socializare a fost criticata masura, oamenii spunand: „Cand va fi planificat proiectul pentru indreptarea Turnului din Pisa?".

Un altul a spus: „In loc de caramizi, de ce nu tapetam piramidele?".

Reactiile puternice au determinat Ministerul Antichitatilor din Egipt sa ceara o pauza de la proiect pentru a reexamina fezabilitatea acestuia.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.