Noi proteste au izbucnit in tot Iranul din cauza mortii lui Asra Panahi, de 16 ani, dupa ce mai multe eleve au fost batute in cursul unui raid la un liceu din Ardabil - relateaza marti The Guardian, citat de Rador.
Inca o eleva ar fi fost ucisa de fortele iraniene de securitate, dupa ce a fost batuta in sala de clasa fiindca refuzase sa cante o oda dedicata regimului, in cursul unui raid de saptamana trecuta asupra scolii ei, un incident care a declansat in weekend noi proteste pe intreg cuprinsul Iranului.
Conform Consiliului de coordonare al asociatiilor profesionale ale profesorilor iranieni, Asra Panahi, de 16 ani, a murit dupa un raid din 13 octombrie al fortelor de securitate la liceul de fete Shahed din Ardabil, ocazie cu care unui grup de eleve i s-a cerut sa cante o oda dedicata conducatorului suprem al Iranului, ayatolahul Ali Khamenei.
Fiindca au refuzat, fortele de securitate le-au batut pe eleve, dintre care o parte au ajuns la spital si o parte la inchisoare. Panahi a murit vineri la spital din cauza ranilor suferite la scoala.
Autoritatile iraniene au negat ca fortele lor de securitate sunt raspunzatoare si, dupa ce moartea ei a scandalizat intreaga tara, un barbat identificat drept unchiul ei a aparut la televiziunile de stat sustinand ca ea a murit din cauza unei afectiuni congenitale la inima.
Elevele s-au remarcat drept o forta puternica in urma mai multor clipuri virale in care ele isi fluturau valurile in aer, dadeau jos de pe pereti fotografii ale conducatorilor supremi iranieni si scandau sloganuri anti-regim si in amintirea lui Mahsa Amini, tanara de 22 de ani care a murit luna trecuta in custodia politiei moralitatii pentru ca nu purta hijabul corect.
Iranul a replicat saptamana trecuta prin raiduri asupra unor scoli de pe tot cuprinsul tarii, existand informatii ca politistii au patruns fortat in salile de clasa, au arestat violent eleve si le-au bagat in masini si au tras cu gaze lacrimogene in interiorul scolilor.
Intr-un comunicat postat duminica, sindicatul profesorilor iranieni a condamnat raidurile „brutale si inumane” si a cerut demisia ministrului educatiei, Yousef Nouri.
Vestea mortii lui Panahi a mobilizat si mai puternic elevele din tara, care s-au organizat si s-au alaturat protestelor din weekend.
Tinere din Iran in timpul protestelor (Foto: Salam Pix / Abaca Press / Profimedia Images)
Printre ele se numara si Naznin*, 16 ani, tinuta acasa de parinti de frica sa nu fie arestata pentru ca protesteaza la scoala.
„N-am mai avut voie la scoala, fiindca parintilor le e teama pentru viata mea. Dar ce-a schimbat asta? Regimul continua sa omoare si sa aresteze eleve”, a declarat Naznin.
„La ce as fi buna eu daca as sta pur si simplu indignata acasa? Eu si colegii mei din tot Iranul am decis sa iesim in strada la protest saptamana aceasta. Si o voi face chiar daca acum trebuie sa le ascund acest lucru parintilor mei”.
Nergis*, 19 ani, s-a alaturat si ea protestelor si a fost lovita de gloante din cauciuc in spate si picioare. Ea afirma ca, in ciuda pericolului, moartea lui Panahi a motivat-o pe ea si pe prietenele ei sa continue protestul.
Ea spune ca ce a patit Panahi - ca si uciderea altor doua eleve, Nika Shahkarami de 17 ani si Sarina Esmailzadeh de 16 ani, de catre fortele de securitate - i-a unit pe toti tinerii din Iran in lupta pentru o cauza comuna.
„Nu am nici macar o singura ruda in Ardabil, dar prin aceasta reprimare brutala a surorilor noastre, care nu au decat 16 ani, ei au trezit intreaga tara”, a declarat ea.
„N-am stiut niciodata ca suntem atat de uniti - in toate regiunile locuite de populatia baloch, dar si in regiunile kurde. Intreaga lume a auzit de Nika, Sarina si Asra, dar exista foarte multi copii nenumiti despre care nu stiam nimic”.
„Nu e vorba doar de moartea lui Asra”, a spus ea. „Republica Islamica ne ucide poporul de 40 de ani, insa vocile noastre n-au fost auzite. Sa stie intreaga lume ca acesta nu mai este un protest - noi cerem o revolutie. Acum, cand ne ascultati toti vocile, nu ne vom opri”.
Conform ultimului raport al asociatiei Iran Human Rights, pana la 17 octombrie au fost ucisi 215 oameni, intre care 27 de copii, in contextul protestelor din intreaga tara.