1.383 de morti si cel putin 65.000 de persoane infectate. Este bilantul din ce in ce mai sinistru al epidemiei de coronavirus.

Publicat:14.02.2020, 21:43

Pe plan mondial se inregistreaza peste 500 de cazuri confirmate in peste 25 de tari. Pana acum sunt doar trei decese in afara Chinei - in Japonia, Hong Kong si Filipine.

Cumplit este ca 1.700 de medici si asistente din Wuhan au luat virusul de la pacienti, iar acum lupta pentru viata ingrijiti de colegi, care risca la randul lor sa se imbolnaveasca.

In spitalele de campanie construite la inceputul lunii, bolnavii isi impartasesc experientele prin intermediul inregistrarilor video, care devin instantaneu virale.

Pacient: „Acum e 7 si jumatate dimineata. Se poate vedea ca parul meu e slinos, nu l-am spalat. O sa va fac turul, ca sa vedeti situatia reala in interiorul spitalului provizoriu."

Medicii si asistentele se straduiesc sa ridice moralul pacientilor si ii invata cum sa-si intareasca imunitatea.

Medic spital Wuhan: „Nu stati in pat toata ziua, face rau organismului daca stati intinsi prea mult. Dar, daca nu va simtiti bine, anuntati-le pe asistentele care se ocupa de voi. Si va rugam, schimbati-va ocupatia, ascultati muzica sau cititi carti pentru o vreme. Protejati-va si faceti miscare. Nu va ganditi la voi ca la niste pacienti.”

Medicii din spitalele din Wuhan nu se simt in siguranta

Imediat dupa ce au mai trimis inca 4.000 de medici militari in Wuhan, autoritatile chineze au dezvaluit ca peste 1.700 de doctori si asistente aflati in prima linie a bataliei cu COVID-19 au contractat virusul de la pacienti. Sase dintre ei au murit. O asistenta recunoaste ca ascunde adevarul de parintii ei.

Jiang Wei, asistenta Terapie Intensiva, spitalul Jinyintan: „Le spun parintilor mei ca sunt ok, dar asta numai ca sa-i linistesc. Adevarul e ca suntem speriate si ingrijorate.”

Daca presa oficiala lauda personalul medical pentru eforturile eroice, mai multe asistente contactate de CNN, unele sub protectia anonimatului, se simt ca si cum ar fi fost „trimise pe front fara armura”.

„Numai din spitalul nostru 100 de colegi sunt in carantina la domiciliu”, a povestit o tanara asistenta, iar o doctorita infectata spune ca „etajul unde este internata e plin de colegi care au contractat virusul”.

Potrivit unui epidemiolog din Hong Kong, nu cei care trateaza direct pacienti confirmati sunt cei mai vulnerabili.

Dr. Ivan Hung, Seful Unitatii de Boli Infectioase, Universitatea din Hong Kong: „Cei care lucreaza la urgente, cei care fac triajul pacientilor, poate nu sunt constienti ca poarta deja virusul.”

Cu sase saptamani in urma, autoritatile americane si-au exprimat intentia de a trimite experti epidemiologi in China, insa oferta nu a avut ecou.

Larry Kudlow, director Consiliul Economic National: „Initial chinezii pareau sa dea dovada de transparenta sporita, dar pana la urma s-a dovedit ca nu e cazul.”

Un cuplu chinez s-a casatorit prin videoconferinta

Ca sa incheiem pe un ton mai senin, iubirea care „muta sori si stele” a invins toate obstacolele puse in calea unui cuplu chinez.

Despartiti de cateva sute de kilometri din cauza restrictiilor generate de carantina, cei doi s-au casatorit prin video-conferinta.

Mirele este seful unei unitati de pompieri, in timp ce mireasa a ramas blocata in orasul de bastina, dupa vacanta de sarbatori.

Cei doi au anulat petrecerea si s-au multumit cu o cununie de la distanta.

OMS anunta o misiune comuna cu China pentru investigarea epidemiei

O misiune desfasurata in comun cu China si condusa de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), care va debuta in weekend, va avea ca scop investigarea epidemiei de coronavirus nou si se va concentra asupra modului in care acesta se raspandeste si a severitatii bolii, a anuntat vineri directorul OMS, citat de Reuters.

Misiunea va cauta sa afle, totodata, mai multe detalii despre modul, locul si momentul in care cei peste 1.700 de lucratori sanitari infectati pana in prezent au contractat noul virus, au precizat reprezentantii OMS.

„Ne asteptam ca intreaga echipa sa aterizeze in weekend”, a declarat directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, in cadrul unei informari de presa.

„O atentie deosebita va fi acordata intelegerii transmiterii virusului, severitatii bolii si efectului masurilor actuale de raspuns”, a adaugat oficialul.

Sursa: