Este stare de alerta in sudul Americii, din cauza incendiilor de vegetatie care mistuie padurea Amazoniana. Norii negri de cenusa si fum au invaluit mai multe orase, in timp ce pompierii incearca sa tina focul sub control. Ecologistii bat alarma si indeamna autoritatile sa ia masuri urgente.

Incendiile de vegetatie nu mai contesc in padurea Amazoniana, iar fumul dens este vizibil si din spatiu. Imaginile din satelit au surprins portiuni extinse de pe continentul sud-american, in special teritoriul Braziliei, acoperit de fum.

Sute de pompieri intervin pentru a stinge flacarile care se extind cu repeziciune, insa misiunea este practic imposibila in conditiile in care vantul este de partea focului. Una dintre cele mai mari preocupari ale ecologistilor este nivelul ridicat de dioxid de carbon, care afecteaza negativ mediul, dar si sanatatea oamenilor.

Marcio ASTRINI, ECOLOGIST: “Ce ar trebui sa faca acum guvernul, este sa mareasca numarul inspectiilor incendiilor din regiune, dar noi ce vedem este doar o scadere a numarului de verificari. ”

Activistii de mediu sustin ca incendiile care nu mai contenesc de 3 saptamani sunt provocate nu doar de seceta, dar si de fermierii, care dau foc intentionat vegetatiei, pentru a crea terenuri agricole. Presedintele Braziliei este acuzat ca vrea sa permita extinderea agriculturii in regiunea Amazoniana. La polul opus, acesta neaga acuzatiile si sustine ca incendiile au fost puse la cale de ecologistii suparati ca nu ar fi primit finantare publica. 

Jair BOLSONARO, PRESEDINTELE BRAZILIEI: “Referitor la incendii, eu cred ca ele ar fi putut fi provocate de catre ONG-uri, pentru ca ele au cerut bani. Care a fost intentia lor? Pentru a aduce probleme Braziliei”

In acest an, numarul incendiilor din Amazon au atins o cifra record - de aproape 73 de mii. Brazilia detine aproximativ 60 la suta din padurea amazoniana, care constituie la randul sau 40 la suta din padurile tropicale ale Pamantului, dar acum au loc defrisari pentru a crea mai multe terenuri agricole.