Consiliul National al Romanilor din Ucraina (CNRU) a cerut autoritatilor de la Kiev sa renunte definitiv la utilizarea sintagmei „limba moldoveneasca” la nivel de stat si in spatiul public din Ucraina, dupa exemplul Republicii Moldova, transmite joi agentia de presa de limba romana din Cernauti, BucPress.eu. Republica Moldova a inlocuit recent in textul Constitutiei „limba moldoveneasca” cu „limba romana”, scrie digi24.ro.
CNRU a adresat un memoriu in acest sens presedintelui Volodimir Zelenski, premierului Denis Smigal si ministrului educatiei si stiintei, Oksen Lisovii, potrivit BucPress.eu, preluata de Agerpres.
Cea mai reprezentativa si numeroasa Uniune Civica a romanilor din regiunile Cernauti, Transcarpatia, Odesa si Kiev a reluat in acest memoriu si numeroasele solicitari din trecut privind solutionarea definitiva a problemei legata de predarea in inexistenta „limba moldoveneasca” in locul limbii romane in institutiile de invatamant scolar din regiunea Odesa.
„In semn de respect pentru denumirea stiintifica oficiala a limbii romane ca limba materna a peste 400.000 de cetateni ai Ucrainei, precum si fata de limba de stat a celor doua tari vecine si prietene cu Ucraina - Romania si Republica Moldova, aceasta fiind una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene”, Kievul ar trebui sa renunte la sintagma de „limba moldoveneasca” de sorginte sovietica, considera autorii memoriului.
CNRU subliniaza ca, oficial, „limba moldoveneasca” este recunoscuta doar in Ucraina si in Transnistria, regiune separatista din estul Republicii Moldova.
„In acest sens, solicitam sa se faca modificarile corespunzatoare in actele normative si cele subsecvente ale Ucrainei”, potrivit memoriului, publicat in traducere si in original de Agentia BucPress din Cernauti.
Printre membrii CNRU se numara Centrul Cultural Roman „Eudoxiu Hurmuzachi”, Societatea pentru Cultura Romaneasca „Mihai Eminescu” din regiunea Cernauti, Centrul Media „BucPress” din Cernauti, Uniunea Scriitorilor Romani din orasul Cernauti, Asociatia National-Culturala a Romanilor din regiunea Odesa „Basarabia”, Asociatia Cadrelor Didactice de Etnie Romana din regiunea Odesa, Liga Tineretului Roman „Junimea” din regiunea Cernauti, Societatea pentru Cultura Romaneasca „Grigore Nandris” din Mahala, Societatea „Golgota”, Asociatia Stiintifico-Pedagogica din Ucraina „Aron Pumnul”, Fundatia de Binefacere din regiunea Cernauti „Casa Limbii Romane” etc.