Euro a ajuns sa coste cat dolarul pentru prima data in ultimii 20 de ani. Expertii spun ca moneda europeana se depreciaza, fiind afectata de riscul intreruperii livrarilor de gaze rusesti pentru economia europeana. Astfel ca investitorii prefera bancnota verde.

Euro s-a depreciat azi si are valoarea dolarului - un prag pe care nu l-a mai atins din anul in care a fost pus in circulatie, in urma cu 20 de ani - afectat de un risc al unei intreruperi a aprovizionarilor rusesti cu gaze naturale la adresa economiei europene.

William RHIND, DIRECTOR FOND DE INVESTITII AMERICAN: "Din pacate pentru Europa situatia dintre Rusia si Ucraina a amplificat mai mult criza decat aici in SUA. Preturile la energie sunt mult mai mari decat aici. Impactul preturilor mai mari la marfuri se simte mai mult in Europa decat in Statele Unite.” 

Astfel investitorii considera, dolarul care s-a apreciat cu 14 la suta de la inceputul acestui an, drept o valoare traditionala de refugiu in perioade de turbulente. De mai multe luni, moneda euro este supusa la presiuni pe pietele financiare din cauza razboiului din Ucraina si a masurilor relativ limitate adoptate de Banca Centrala European pentru a combate inflatia ridicata.

Luis GARICANO, EURODEPUTAT SPANIOL: ”Toata lumea simte ca Banca Centrala Europeana joaca contra cronometru, sperand ca problema va disparea de la sine si nu ia nicio masura speciala. Acest lucru, desigur, semnaleaza o inflatie ridicata in Europa si un euro mai scazut si mai slab.”

Un curs de schimb mai mic al monedei euro face ca bunurile importate sa devina mai scumpe, ceea ce pe cale de consecinta alimenteaza si mai mult inflatia. Potrivit celor mai recente date ale Eurostat, rata anuala a inflatiei in zona euro a atins un nou record de 8,6 la suta in luna iunie. Ministrii de finante din zona euro s-au intalnit la Bruxelles pentru a cauta solutii.

Sigrid KAAG, MINISTRUL OLANDEZ DE FINANTE: ”Este adevarat ca criza din Ucraina, intreruperile aprovizionarii si consecintele rezultate vor ramane cu noi mai mult decat am sperat sau ne-am asteptat. De asemenea, este un fapt ca inflatia, care a inceput sa scada, va fi cu noi la un nivel ridicat si anul viitor.”

Bruxelles a calculat ca inflatia a crescut cu 42 la suta din cauza cresterii preturilor la energie. Unii se tem ca Europa ar putea intra intr-o recesiune, deoarece razboiul din Ucraina duce la cresterea preturilor la energie, alimente si materii prime.

Paolo GENTILONI, COMISARUL UE PENTRU ECONOMIE: ”Ceea ce ar putea schimba situatia in care ne aflam si ne-ar putea aduce intr-o situatie economica mai dificila sunt reducerile de aprovizionare si lipsa reala de aprovizionare.”

Comisarul european pentru economie a spus ca se elaboreaza planuri in cazul evolutiei celei mai nefavorabile a evenimentelor. De luni de zile, UE a avertizat statele membre sa se pregateasca pentru o oprire completa a furnizarii de energie din Rusia.