Inflatia in crestere si prabusirea lirei au afectat puternic economia Turciei, iar conducerea de la Ankara in frunte cu Recep Tayyip Erdogan a erodat drepturile si libertatile populatiei. Intr-un context socio-economic tot mai complicat, multi tineri si oameni educati vor sa paraseasca Turcia, pentru ca nu intrevad o schimbare in bine a lucrurilor odata cu cel de-al treilea mandat al lui Recep Tayyip Erdogan. Institutul National de Statistica al Turciei arata ca, in 2022, un numar de 139.531 cetateni au parasit tara, majoritatea tineri cu varste cuprinse intre 25 si 29 de ani. Sociologul turc Besim Dellaloglu sustine ca profesionistii din IT si medicii se numara printre cei mai multi care aleg sa plece pentru a munci in alte tari. El mai arata ca o parte din acest exod al "paturii educate a societatii" este si consecinta a democratiei tot mai fragile, pe langa salariile mici, conditiile de munca istovitoare si cresterea violentei din partea pacientilor nemultumiti, relateaza digi24.ro.
Huseyin Buyukdag, un profesor de limba engleza de 27 de ani, spune ca iubeste Turcia si profesia sa, dar nu mai face fata cheltuielilor.
Avand in vedere criza economica galopanta si starea precara a democratiei, care continua sa se acutizeze, el si sotia au hotarat sa plece in cautarea unei vieti mai bune in Germania. Ei se numara printre tinerii si persoanele educate care doresc sa paraseasca Turcia, aflata sub conducerea unui presedinte din ce in ce mai autoritar.
Dupa ce Erdogan si-a asigurat un al treilea mandat la alegerile din mai, este putin probabil ca lucrurile sa se schimbe, mai spune Buyukdag.
„Chiar daca nu vreau acest lucru, chiar daca urasc acest lucru, voi... parasi aceasta tara frumoasa", a declarat profesorul de engleza pentru The Associated Press.
Buyukdag si sotia sa, care este asistenta medicala, locuiesc in Sirnak, o regiune saraca din sud-estul tarii. Locurile lor de munca la stat le aduc celor doi aproximativ 1.640 de euro pe luna, putin peste pragul riscului de saracie.
Este o suma suficienta pentru a ajunge la sfarsit de luna, dar este departe de venitul care ar fi necesar pentru a acoperi costurile de trai intr-unul din marile orase ale Turciei, precum Istanbul sau Ankara si un venit deloc suficient pentru ca un cuplu tanar sa poata economisi sau sa intemeieze o familie.
Inflatia in Turcia a atins 61%
Turcia a fost grav afectata de o criza economica in ultimii ani. Rata anuala oficiala a inflatiei a fost de 61% luna trecuta, desi unii economisti cred ca cifra reala este dubla, iar lira si-a pierdut enorm din valoare.
Specialistii consultati de Euronews arata ca incapacitatea lui Erdogan de a intelege economia ar fi in spatele problemelor tarii.
Aproape o treime din populatia Turciei este in prezent expusa riscului de saracie sau de excluziune sociala, potrivit unui raport recent publicat de Institutul de Statistica din Turcia.
Pentru multi dintre ei, o cale de iesire este reprezentata de vizele educationale pentru a studia in strainatate sau de permisele de munca.
TurkStat, biroul guvernamental de statistica, a declarat ca 139.531 de cetateni turci au parasit tara in 2022, comparativ cu 103.613 in 2021. Cei cu varste cuprinse intre 25 si 29 de ani au format cel mai mare grup al turcilor care au plecat. Cifrele reprezinta o crestere semnificativa in comparatie cu anul 2020, cand au plecat 77.810 oameni in contextul apogeului pandemiei de coronavirus.
Turcia devine tot mai polarizata
Sociologul Besim Dellaloglu atribuie o parte din exodul "paturii superioare educate a societatii" fragilizarii democratiei.
„Nu am impresia ca aceasta migratie se va diminua fara a se diminua deopotriva polarizarea societatii din Turcia", a spus acesta.
Profesionistii din domeniul medical si specialistii in IT sunt cei mai dispusi sa plece, a mai precizat Dellaloglu, care arata ca tendinta se mentine in randul persoanelor cu inalta calificare din toate sectoarele.
In 2022, peste 2.600 de medici au solicitat Asociatiei Medicale din Turcia documentele necesare pentru a putea profesa in afara tarii. Ei au invocat, in cea mai mare parte, salariile mici, conditiile de munca istovitoare si o crestere a violentei din partea pacientilor nemultumiti drept motive pentru decizia lor.
Intr-unul dintre discursurile sale de anul trecut, furios, Erdogan a declarat ca toti medicii care doresc "pot sa plece". Ulterior, el si-a moderat tonul, spunand ca cei care au plecat se vor intoarce in curand, deoarece Turcia le poate asigura un "viitor luminos".
De ce prefera alti turci sa ramana
Multi alti turci prefera sa ramana, chiar si intr-o tara care devine din ce in ce mai autoritara.
„Ii pot intelege pe cei care pleaca, unele lucruri chiar trebuie sa se schimbe", a declarat Fatma Zehra Eksi, o studenta de 22 de ani din Istanbul, care spune ca este o sustinatoare reticenta a lui Erdogan.
„Dar daca noi plecam pentru ca nu ne simtim bine aici, atunci nu va mai ramane nimeni aici pentru a schimba lucrurile", a explicat aceasta.
Serap Ilgin, o tanara de 26 de ani din Istanbul, care lucreaza in publicitate si care a crescut cu valorile Turciei laice ale fondatorului sau, Mustafa Kemal Ataturk, a precizat ca "plecarea nu este o solutie, dimpotriva, cred ca trebuie sa ramanem aici si sa luptam".
Nemultumirea tot mai mare a turcilor apare in contextul in care tara marcheaza 100 de ani de la proclamarea de catre Ataturk a unei republici seculare, dupa prabusirea Imperiului Otoman, iar progresul acesteia stagneaza, in pofida triumfalismului declarat de Erdogan, care a anuntat ca urmatoarea era va fi "Secolul Turciei", promitand sa faca din Turcia o putere globala.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.