Un razboi intre israelieni si palestinieni ii intareste imaginea premierului Benjamin Netanyahu, este de parere Valentin Naumescu, profesor de relatii internationale la Facultatea de Studii Europene a Universitatii Babes-Bolyai si presedintele think-tank-ului Initiativa pentru Cultura Democratica Europeana. Acesta a explicat, la RFI, miza conflictului israeliano-palestinian din aceste zile si crede ca o solutie de durata in acest moment nu este posibila.

Publicat:13.05.2021, 19:01

„Tabloul acestui conflict se schimba de la o zi la alta. Ceea ce in noaptea de vineri spre sambata in week-end-ul trecut a inceput ca o tensiune, sigur, pe fondul sarbatoririi Ramadanului, ca o tensiune intre cetateni israelieni arabi, ma rog, palestinieni, care doreau sa viziteze locurile sfinte din Orasul Vechi, Ierusalimul de Est si fortele de ordine, care au intervenit, se pare, cu o anumita brutalitate, deci lucrurile puteau fi inca gestionate in prima faza. A urmat un atac al Hamas din Fasia Gaza, cu rachete, asupra teritoriului israelian, la care sigur, era evident, era previzibil, armata israeliana a raspuns prompt si amplu, printr-o reactie foarte dura, cu bombardamente in Fasia Gaza (...). Cert este ca violentele au cunoscut o escaladare cu totul nedorita si nefavorabila pentru situatia Israelului, pentru ca Hamas, in loc sa opreasca de la inceput, asa cum trebuia, ostilitatile, pentru ca in prima faza nu murisera oameni la Ierusalim, fusesera doar ciocniri cu Politia, au continuat sa traga rachete asupra Tel Aviv-ului si altor orase israeliene. (...) Acum vorbim deja de un razboi, din pacate. Hamasul crede ca este bine ca apara cauza palestiniana, ceea ce este o eroare teribila in acest moment sa atace Israelul si sa transforme acest conflict intr-un razboi autentic”, spune Valentin Naumescu.

Profesorul de relatii internationale este de parere ca actualul conflict israeliano-palestinian influenteaza ecuatia politica din Israel.

„Sunt lucruri care tin de politica interna din Israel. Acum cateva zile, presedintele Israelului l-a desemnat pe liderul Opozitiei, Yair Lapid, un politician centrist, sa formeze Guvernul, sa formeze o noua coalitie, avand in vedere ca premierul in exercitiu, Benjamin Netanyahu, a esuat sa formeze noul Guvern, dupa alegerile din martie. Trebuie spus ca este a patra oara numai dupa 2019 incoace cand premierul in exercitiu esueaza sa formeze o majoritate parlamentara, deci un Guvern legitim, dupa alegeri. Acum este randul liderului Opozitiei, care era foarte aproape sau este foarte aproape, se pare, la cateva zile, de formarea unei noi coalitii in Israel, reusind sa atraga chiar o formatiune de dreapta, Yamina, condusa de Bennett, un politician de dreapta, care acum, sigur, este acuzat de sustinatorii lui Benjamin Netanyahu de tradare a dreptei si in acest moment, posibila formula de coalitie dintre Yair Lapid si Bennett are 58 de mandate din cele 61 necesare in Knesset pentru formarea unui nou Guvern”, a declarat acesta

Valentin Naumescu considera ca un razboi ii intareste imaginea lui Benjamin Netanyahu.

„Era exact elementul de care nu avea nevoie liderul Opozitiei, centristul Lapid si partidele care incearca sa formeze noua coalitie. Exact acest lucru le torpileaza practic eforturile de a forma o noua coalitie, pentru ca un razboi ii intareste imaginea lui Benjamin Netanyahu, arata ca numai el poate fi in acest moment salvatorul Israelului si foarte multi dintre sustinatorii sa spunem de dreapta ai Likud fac acum presiuni pentru ca Bennett sa renunte la formarea unei coalitii cu Lapid. Este practic foarte greu sa schimbi un Guvern in timpul unui razboi, ca s-o spunem direct. Razboiul si Hamas prin aceste demersuri de a ataca Israelul nu fac decat sa serveasca un motiv perfect pentru actualul premier si chiar, ma rog, impotriva schimbarii Guvernului. Or lucrul acesta era foarte-foarte aproape de a se intampla”, a mai declarat profesorul, la RFI.

„Pozitia SUA in conflictul israeliano-palestinian este fireasca”

Naumescu spune ca pozitia SUA in conflictul israeliano-palestinian este una fireasca. „Aceasta este pozitia traditionala de alianta strategica intre SUA si Israel. Israelul beneficiaza de sustinerea politica traditionala din partea SUA”. 

In conditiile in care Statele Unite au blocat in Consiliul de Securitate al ONU adoptarea unei declaratii in legatura cu escaladarea conflictului, Naumescu spune ca „SUA nu puteau permite ca un proiect de rezolutie care parea sa puna cumva in discutie dreptul Israelului de a se apara impotriva atacurilor, nu putea sa lase un asemenea proiect sa treaca.”

„Pe de alta parte, daca citim pana la capat pozitia americana, se vede foarte clar si ingrijorarea sau preocuparea noii administratii Biden pentru salvarea sau protejarea civililor (...). Militantii Hamas au o practica extraordinar de lasa, ei se ascund printre civili. De aceea, loviturile aeriene, care ii tintesc in mod clar, loviturile israeliene nu tintesc populatia civila, tintesc puncte de interes ale Hamas in Fasia Gaza, dar din pacate, in aceste lovituri se pare ca exista zeci de victime nevinovate de civili, femei, copii chiar, iar lucrul acesta trebuie sa inceteze”, precizeaza profesorul Universitatii Babes-Bolyai.

„O solutie de durata in acest moment nu este posibila”

Valentin Naumescu spune ca o solutie de durata in acest moment nu este posibila.

„O solutie de durata in acest moment nu este posibila, in opinia mea, adica daca ne referim la rezolvarea pe fond a conflictului in actualul context politic, va spuneam si ce se intampla in Israel, eu nu vad, sincer vorbind, o solutie care sa ofere garantii ca o noua escaladare a violentelor nu ar fi posibila in viitor. Ceea ce trebuie sa preocupe in acest moment lumea diplomatica este stingerea acestui episod al conflictului, stingerea incendiului, ca sa spunem asa, detensionarea, calmarea situatiei si in Fasia Gaza si in Israel si in relatiile dintre israelieni si palestinieni si apoi, sigur, dupa ce acest episod foarte violent va inceta, intr-o alta stare de spirit, poate si intr-o alta formula politica, trebuie reflectat la un nou inceput, la o restartare a demersurilor de negociere a pacii”, concluzioneaza profesorul.

Sursa: