Vaticanul vine cu explicatii dupa indignarea provocata de declaratiile Papei Francisc conform carora Ucraina ar trebui sa aiba „curajul steagului alb” si sa negocieze incheierea razboiului declansat de invazia Rusiei. Prima conditie pentru orice negocieri menite sa puna capat razboiului din Ucraina este ca Rusia sa inceteze agresiunea, a declarat marti secundul Papei Francisc, citat de Reuters, scrie hotnews.ro
Cardinalul Pietro Parolin, secretarul de stat al Vaticanului, a declarat marti, pentru cotidianul Corriere della Sera, ca Vaticanul face presiuni pentru incetarea focului si ca „in primul rand ar trebui ca agresorii sa fie cei care inceteaza sa mai traga”.
„Este evident ca ambele parti trebuie sa vina la masa negocierilor”
Incercand sa dezamorseze situatia si sa clarifice afirmatiile Papei Francisc, secretarul de stat al Vaticanului a spus ca Suveranul Pontif vrea „sa creeze conditiile unei solutii diplomatice, in cautarea unei paci juste si durabile”. Pentru a face asta, „este evident” ca ambele parti trebuie sa vina la masa negocierilor, iar prima conditie trebuie sa fie „incetarea agresiunii”, a declarat cardinalul Pietro Parolin.
Subliniind ca Vaticanul considera Rusia agresor, Parolin a spus ca „razboiul declansat impotriva Ucrainei nu a fost efectul unui dezastru natural”, ci al unor alegeri umane. „Aceeasi vointa umana care a provocat aceasta tragedie are si posibilitatea si responsabilitatea de a lua masuri pentru a-i pune capat si pentru a deschide calea catre o solutie diplomatica”, a adaugat secundul Papei Francisc pentru Corriere della Sera, conform Reuters.
Papa Francisc: „Ucraina ar trebui sa aiba curajul steagului alb al negocierilor
Intr-un interviu pentru postul elvetian RSI, realizat cu mai mult timp in urma si publicat sambata, Papa Francisc a fost intrebat care este pozitia sa cu privire la dezbaterea intre cei care spun ca Ucraina ar trebui sa renunte, deoarece nu a fost capabila sa respinga fortele rusesti, si cei care spun ca facand acest lucru ar legitima actiunile partii celei mai puternice. Cel care l-a intervievat pe papa a folosit termenul „steag alb„ in intrebare.
„Este o interpretare, este adevarat”, a spus Francisc, potrivit unei transcrieri prealabile a interviului si a unei inregistrari video partiale puse sambata la dispozitia Reuters. Interviul urmeaza sa fie difuzat pe 20 martie, in cadrul unui nou program cultural. „Dar cred ca cel mai puternic este cel care priveste situatia, se gandeste la oameni si are curajul steagului alb si negociaza”, a continuat Papa Francisc, adaugand ca negocierile ar trebui sa aiba loc cu ajutorul puterilor internationale. „Cuvantul negociere este un cuvant curajos. Cand vezi ca esti invins, ca lucrurile nu merg bine, trebuie sa ai curajul sa negociezi”, a spus Papa Francisc.
Este, din cate se pare, pentru prima data cand Papa Francisc foloseste termeni precum „steag alb” sau „invins” in discutia despre razboiul din Ucraina, desi a mai vorbit in trecut despre necesitatea negocierilor.
Replica Kievului pentru Papa: „Ucraina nu va ridica niciodata steagul alb. Steagul nostru este galben si albastru”
Ucraina a avut un raspuns taios, duminica, pentru Papa Francisc, promitand ca nu se va preda „niciodata” Rusiei, ca raspuns la apelul suveranului pontif de a avea „curajul sa ridice steagul alb” si sa negocieze, conform AFP.
„Steagul nostru este galben-albastru. Este steagul pentru care traim, murim si triumfam. Nu vom ridica niciodata un alt drapel”, a raspuns seful diplomatiei ucrainene, Dmitro Kuleba, intr-un mesaj pe X (fostul Twitter).
„In ceea ce priveste steagul alb, cunoastem strategia Vaticanului in prima parte a secolului XX. Va invit sa evitati sa repetati greselile trecutului si sa sprijiniti Ucraina si poporul sau in lupta pentru viata”, a adaugat el, referindu-se in mod clar la perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial si la relatiile Bisericii de la Roma cu Germania nazista.
In final, seful diplomatiei de la Kiev si-a exprimat speranta ca Suveranul Pontif „va gasi ocazia de a face o vizita canonica in Ucraina”.
Reactia categorica a sefului NATO
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus luni ca nu este de acord cu afirmatiile Papei Francisc conform carora Ucraina ar trebui sa aiba „curajul steagului alb”si sa negocieze incheierea razboiului declansat de invazia Rusiei, scrie Reuters.
Prezent, luni, la ceremonia de arborare a drapelului Suediei la sediul NATO de la Bruxelles, secretarul general al aliantei militare occidentale, Jens Stoltenberg, a insistat pe larg asupra necesitatii de a continua sprijinirea Ucrainei.
Intrebat despre declaratiile papei, secretarul general al Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord a declarat pentru Reuters:
„Daca dorim o solutie pasnica si durabila negociata, modalitatea de a ajunge acolo este sa oferim sprijin militar Ucrainei”.
Intr-un interviu la sediul NATO din Bruxelles, Stoltenberg a spus ca „ceea ce se intampla in jurul unei mese de negocieri este strans legat de puterea de pe campul de lupta”.
Intrebat daca reactia sa inseamna ca acum nu este momentul sa vorbeasca despre un steag alb, Stoltenberg a spus: „Nu este momentul sa vorbim despre capitularea ucrainenilor. Va fi o tragedie pentru ucraineni. Va fi, de asemenea, periculos pentru noi toti. Presedintele Putin a inceput acest razboi si l-ar putea incheia astazi. Dar Ucraina nu are aceasta optiune. Capitularea nu inseamna pace”.
„Trebuie sa continuam sa intarim Ucraina pentru a-i arata presedintelui Putin ca nu va obtine ceea ce vrea pe campul de lupta si ca trebuie sa se aseze la masa negocierilor”, a continuat Stoltenberg, reafirmand totodata ca Kievul este „mai aproape ca niciodata” de aderarea la NATO”.
Kremlinul il „intelege” pe Papa
Kremlinul a declarat luni ca indemnul Papei Francisc la discutii pentru a pune capat razboiului din Ucraina este de inteles. Mai mult, purtatorul de cuvant al lui Putin, Dmitri Peskov, sustine ca Rusia este pregatita sa se aseze la masa discutiilor, insa Kievul este cel care respinge negocierile, din cauza viziunii sale gresite ca Occidentul ar putea invinge Rusia.
„Este destul de usor de inteles ca el (Papa) s-a pronuntat in favoarea negocierilor”, a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, intrebat de reporteri despre remarcile suveranului pontif.
Peskov a spus ca presedintele Vladimir Putin a vorbit in repetate randuri despre disponibilitatea si deschiderea Rusiei pentru negocieri, dar Ucraina este cea care a respins astfel de propuneri.
„Din pacate, atat declaratiile Papei, cat si declaratiile repetate ale altor parti, inclusiv ale noastre, s-au lovit recent de refuzuri absolut dure", a declarat Peskov.
Purtatorul de cuvant al lui Putin a mai spus ca situatia de pe campul de lupta arata ca sperantele occidentale de a provoca o "infrangere strategica" Rusiei sunt eronate. "Este cea mai profunda conceptie gresita, cea mai mare greseala, iar cursul evenimentelor, in primul rand pe campul de lupta, este cea mai clara dovada a acestui lucru", a declarat Peskov.
Cat de realista este perspectiva unor negocieri
Anterior, Ministerul rus de Externe comentase ca indemnul Papei Francisc la negocieri a fost de fapt o cerere adresata aliatilor occidentali ai Kievului de a renunta la ambitia lor de a invinge Rusia si de a recunoaste greseala Occidentului in razboiul din Ucraina. „Din punctul meu de vedere, Papa cere Occidentului sa lase deoparte ambitiile sale si sa recunoasca faptul ca a gresit”, a declarat purtatoarea de cuvant a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, citata de agentia de presa ANSA.
Putin sustine ca la scurt timp dupa ce a trimis trupe in Ucraina, Moscova si Kievul aproape ca au convenit o incetare a focului, dar aceasta a fost torpilata de Marea Britanie.
La randul sau, Reuters a relatat luna trecuta ca o sugestie lui Putin - transmisa prin intermediari - de incetare a focului, pentru a ingheta razboiul din Ucraina, a fost respinsa de Statele Unite. In timp ce Occidentul se gandeste cum sa sprijine Ucraina si la perspectiva unei schimbari bruste in politica americana daca Donald Trump va castiga alegerile prezidentiale din noiembrie, Putin s-ar fi oferit, in esenta, sa inghete campul de lupta de-a lungul liniilor sale actuale de front.
Zelenski, care a semnat un decret in 2022 prin care a exclus discutiile cu Putin, a declarat saptamana trecuta ca Rusia nu va fi invitata la primul summit pentru pace care urmeaza sa aiba loc in Elvetia.