Flăcările continuau să devasteze portul Shahid Rajai din Iran, după explozia de sâmbătă, soldată cu cel puțin 25 de morți și 1.000 de răniți. Cauza rămâne necunoscută, iar pagubele sunt semnificative, relatează AFP, scrie știrileprotv.ro

Deflagrația, auzită pe o rază de zeci de kilometri, a avut loc sâmbătă la prânz (11.30, ora României), pe un cheu al portului Shahid Rajai, tranzitat de 85% dintre mărfurile din Iran.

Acest port strategic se află în apropiere de marele oraș Bandar Abbas, la Strâmtoarea Ormuz, tranzitată de o cincime din producția mondială de petrol, situat la aproximativ 1.000 de kilometri de Teheran.

"Cel puțin 25 de persoane au murit", potrivit agenției iraniene de presă Tasnim, care-l citează pe șeful puterii judiciare din provincia Hormozgan (sud), în care se află portul, Mojtaba Ghahremani.

Televiziunea de stat a anunțat 1.000 de răniți.

Președintele Massoud Pezeshkian a ordonat să se deschidă o anchetă care să stabilească cauzele catastrofei.

Aceasta a fost cauzată probabil de un incendiu într-un depozit de materiale periculoase și chimice, potrivit unui comunicat al Vămii, preluat de televiziunea de stat.

Explozia a fost cauzată de perclorat de sodiu - o substanță care face parte din compoziția carburantului solid de rachetă -, dezvăluie The New York Times (NYT), care citează o sursă anonimă apropiată Gardienilor Revoluției, armata ideologică a Republicii islamice.

"Incendiul este sub control, dar nu a fost stins încă", a anunțat duminică un corespondent al televiziunii de stat, prezent la fața locului, un fum negru văzându-se în spatele său.

Doar presa iraniană a fost autorizată să facă fotografii și înregistrări video în sectorul sinistrat.

Trei zile de doliu

Avioane bombardiere cu apă și elicoptere au fost mobilizate să continue să lupte împotriva flăcărilor, la 24 de ore după explozie, potrivit unor imagini difuzate de televiziunea de stat. La sol, pompierii au desfășurat furtunuri uriașe de incendiu.

Autoritățile au ordonat închiderea duminică - o zi de muncă în Iran - a birourilor și instituțiilor școlare la Bandar Abbas, un oraș cu aproximativ 850.000 de locuitori, în timp ce fum continuă să se extindă în împrejurimi, potrivit unui reprezentant al salvatorilor, Mehrdad Hassanzadeh.

Ministerul Sănătății i-a îndemnat pe locuitori să rămână acasă "până la noi ordine" și să poarte măști dacă este imperativ nevoie să iasă.

Un apel la donări de sânge a fost lansat, pentru ajutarea răniților.

Autoritățile au decretat trei zile de doliu începând de duminică, în provincia Hormozgan, a cărei capitală este Bandar Abbas.

La Bandar Abbas se află principala bază maritimă a Iranului.

Numărul angajaților prezenți în port la momentul exploziei este în continuare necunoscut.

Operațiuni de vămuire și încărcare ale containerelor s-au reluat, a anunțat duminică la televiziune ministrul de Interne Eskandar Momeni, trimis la fața locului.

Camioane spluberate

Agenția oficială iraniană de presă Irna a publicat fotografii cu un val de salvatori după catastrofă și o mașină acoperită de pete de sânge, încastrată într-un gabarit depășit.

Deflagrația a fost atât de puternică, încât a spulberat un rând de semiremorci, pe care le-a transformat în epave, potrivit unor imagini postate pe rețelele de socializare, cărora AFP scrie că nu a putut să le verifice autenticitatea.

În alte imagini realizate din elicopter, cărora AFP scrie că nu le-a putut verifica autenticitatea, un fum negru și dens care se ridică la cer pare să indice mai multe focare de incendiu.

ONU și numeroase țări - inclusiv Arabia Saudită, Pakistanul, India, Turcia și Rusia - au prezentat condoleanțe Iranului.

Explozia de sâmbătă a avut loc în timp ce negocieri cruciale în dosarul nuclear iranian între Iran și Statele Unite, inamice de zeci de ani, se desfășurau în Oman.

Israelul, care suspectează Iranul că vrea să se doteze cu arma nucleară, la fel ca alte țări din Occident, poartă de ani de zile un război din umbră împotriva Iranului, inamicul său jurat, pentru a-i contracara influența regională.

Cotidianul american The Washington Post (WP) dezvăluie că Israelul a lansat, în mai 2020, un atac cibernetic împotriva portului Shahid Rajai.

Teza unui sabotaj nu a fost evocată, pentru moment, de către autoritățile iraniene, în explozia de sâmbătă.