Autoritatile americane au aprobat o amenda-record pentru gigantul Facebook, de 5 miliarde de dolari, pentru a incheia o intelegere in scandalul in care este acuzat de scurgere de date si de violarea vietii private, anunta The Guardian.

Publicat:14.07.2019, 14:34

Decizia a fost luata in urma investigatiei facute de Comisia Federala pentru Comert din SUA (FTC), care a cercetat modul in care compania Cambridge Analytica, o firma britanica de marketing politic, a accesat datele personale a 87 de milioane de oameni. Intelegerea a fost aprobata de FTC in urma unui vot 3-2, potrivit unor surse din institutia americana. 

Contactati de presa din SUA, nici reprezentantii Facebook, nici cei ai Comisiei Federale pentru Comert nu au vrut sa comenteze subiectul, neexistand inca o informare oficiala in legatura cu amenda astronomica. Daca suma se va confirma, aceasta va fi cea mai mare amenda impusa vreodata de FTC unei companii din domeniul tehnologiei. Amenda reprezinta un sfert din profitul anual al companiei. Aceasta va mai trebui sa fie aprobata apoi de Departamentul de Justitie american si nu se poate estima cat va dura acest lucru, sustin sursele citate. 

Autoritatile americane din domeniul comertului au inceput sa ancheteze Facebook in martie 2018, imediat dupa ce au aparut informatii ca firma Cambridge Analytica a accesat ilegal datele a zeci de milioane de utilizatori ai retelei sociale. Investigatia s-a concentrat pe faptul ca a partajat datele cu firma respectiva, dar si cu altele, incalcand astfel un acord din 2011 intre FTC si Facebook, prin care reteaua sociala se angaja sa pastreze in siguranta datele oamenilor. 

Sursa: