George Simion și Nicușor Dan au făcut și afirmații false sau parțial false, în prima dezbatere prezidențială română, organizată între cei doi, înainte de turul doi al alegerilor, arată site-ul care se ocupă de fact-checking Factual și site-ul televiziunii Euronews România, care a organizat dezbaterea de joi seară, transmite hotnews.ro.
1. Fals: Când Simion a negat că Georgescu a numit-o „virus” pe Meloni
În cadrul dezbaterii prezidențiale difuzate de Euronews România joi, 8 mai, Nicușor Dan a adus în discuție o afirmație făcută de Călin Georgescu despre premiera Italiei, Giorgia Meloni.
Nicușor DAN, CANDIDAT INDEPENDENT LA ALEGERILE PREZIDENȚIALE DIN ROMÂNIA: „Giorgia Meloni este un fals naționalist, un fals suveranist este un virus.”
Citatul îi aparține domnului Călin Georgescu.
La care George Simion a reacționat.
George SIMION, CANDIDAT AUR LA ALEGERILE PREZIDENȚIALE DIN ROMÂNIA: „(…) domnule Nicușor Dan (…) domnul Călin Georgescu nu a făcut aceste afirmații.”
Într-un podcast din iulie 2024, la minutul 27, Călin Georgescu menționează, la minutul 26:36: „(…) La falșii suveraniști, la falșii naționaliști, știți care e virusul – că în orice caz nu este Covid – (…). Singurul virus care există astăzi este virusul Meloni”.
Astfel, afirmația lui George Simion este falsă, scrie Factual.
2. Fals: George Simion susține că UE nu există ca entitate
În cadrul dezbaterii prezidențiale de la Euronews, din 8 mai, George Simion a susținut că Uniunea Europeană este alcătuită exclusiv din statele membre și că nu ar exista ca entitate de sine stătătoare.
Echipa de la Factual explică începând cu anul 2009, odată cu intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, Uniunea Europeană a dobândit personalitate juridică, conform articolului 47 din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE): „Uniunea are personalitate juridică.”
Aceasta înseamnă că UE poate acționa ca un subiect de drept internațional distinct de statele membre: poate încheia tratate internaționale, participa la organizații internaționale, deține bunuri și poate fi parte într-un proces juridic.
Totodată, România a recunoscut pe deplin statutul juridic al Uniunii Europene prin articolul 148 din Constituție, care reglementează integrarea în Uniunea Europeană. Acesta stabilește că, odată cu aderarea la UE, România a acceptat transferul unor competențe către instituțiile europene și că dreptul Uniunii are prioritate față de legislația națională, cu respectarea Constituției.
În concluzie, afirmațiile lui George Simion sunt false, scrie Factual. „Deși cele 27 de state membre au un rol decisiv în procesul de luare a deciziilor, Uniunea Europeană există ca entitate juridică distinctă. Prin aderarea la UE, statele membre și-au asumat faptul că anumite competențe legislative sunt exercitate exclusiv la nivelul Uniunii”.
3. Fals. George Simion: „Suntem una dintre cele mai bogate țări ale Uniunii Europene”
În 2024, PIB-ul/cap de locuitor al României, a fost de 77% din media UE, peste Bulgaria și peste Grecia. Totuși, sub media Uniunii Europene.
În 2024, 27,9% din populația României era expusă riscului de sărăcie sau excluziune socială. Acesta este al doilea cel mai mare procent din Uniunea Europeană, mai mare doar decât cel înregistrat în Bulgaria, scrie Euronews.
Între 2012 și 2022, două regiuni din România s-au numărat printre cele cu cea mai mare extindere a rețelei de autostrăzi din UE. În 2023, România a înregistrat o rată de formare brută de capital fix de 26,9% din PIB, a doua cea mai mare din UE după Cehia.
Deși România traversează o perioadă cu investiții peste media UE în infrastructura rutieră, în alte principale domenii, țara noastră se află la coada clasamentelor europene, în special la cele care vizează veniturile populației, scrie Euronews. Afirmația lui George Simion este falsă.
4. Parțial fals: Când Nicușor Dan a spus că nu s-a pus problema vaccinării anti-COVID a copiilor
Într-o discuție mai largă privind vaccinarea, candidatul independent Nicușor Dan a afirmat, la dezbaterea Euronews România, de joi seara, că, în perioada pandemiei de COVID-19, „nu s-a pus problema de vaccinare a copiilor. Eu m-am vaccinat.
Potrivit acestui document publicat de Ministerul Sănătății în ianuarie 2022, „riscul ca un copil să facă o formă severă de boală nu este de neglijat, chiar și în cazul copiilor fără afecțiuni cronice. Eficiența vaccinului ARNm Pfizer-BioNTech COVID-19 este în proporție de 91% în prevenirea bolilor simptomatice la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani” și recomanda vaccinarea copiilor aflați în această grupă de vârstă.
Chiar dacă nu a fost prioritară, vaccinarea copiilor a fost recomandată de către autoritățile române, în perioada pandemiei COVID-19, potrivit Euronews. La nivelul UE, un vaccin în acest scop a fost aprobat pentru copiii între 12 și 15 ani.
Așadar, afirmația lui Nicușor Dan este parțial falsă, scrie sursa citată.