Un explorator urban a descoperit un fost oraș turistic din Japonia, conservat într-o stare stranie, unde hoteluri impunătoare, ridicate pe marginea unei stânci de-a lungul râului, zac în ruină de peste trei decenii, scrie adevarul.ro.

Luke Bradburn, în vârstă de 28 de ani, a dat peste această destinație uitată – Kinugawa Onsen – în timpul unei excursii în Japonia, la începutul anului 2024, relatează Fox News.

Inițial, Bradburn își propusese să documenteze zona de excludere Fukushima, însă a decis să exploreze și împrejurimile, unde a descoperit un adevărat „oraș-fantomă”.

„Exploram alte locații din apropiere când am dat peste acest cartier întreg cu hoteluri abandonate”, a declarat el pentru agenția SWNS. „Era ca și cum aș fi pășit într-un oraș-fantomă.”

Kinugawa Onsen a fost cândva o stațiune aglomerată, celebră pentru izvoarele sale termale. Degradarea lui a început în anii ’90, odată cu recesiunea economică din Japonia. Odată cu scăderea turismului, multe hoteluri și-au închis porțile. Însă, din cauza legislației stricte privind proprietatea, clădirile nu au fost demolate. Multe se află într-un fel de „blocaj juridic”, după ce proprietarii au murit fără moștenitori sau pur și simplu au dispărut.

„Este foarte diferit în Japonia”, a spus Bradburn. „Rata criminalității este atât de scăzută, încât clădirile abandonate nu sunt jefuite sau vandalizate rapid.”

El a adăugat: „În unele cazuri, este nevoie de acordul proprietarului pentru demolare, iar dacă proprietarul a murit, legal nu pot face nimic timp de 30 de ani.”

Peisajul actual este unul bizar: o stradă întreagă cu hoteluri masive, cu mai multe etaje, care se descompun lent în tăcere.

„Unul dintre cele mai ciudate lucruri a fost când am intrat într-un lobby și am dat peste un cerb împăiat uriaș și un șoim împăiat, care încă stăteau acolo”, și-a amintit el.„A fost bizar. Le mai văzusem în poze online, dar dintr-odată erau chiar în fața noastră.”

Unele locuri păreau adevărate capsule ale timpului.

„Am găsit aparate de jocuri arcade încă pline cu jucării, mese aranjate cu băuturi și camere care păreau neatinse de decenii”, a spus Bradburn. „A fost ireal.”

El a mai povestit că multe dintre zonele vizitate erau extrem de periculoase. „Podele lipsă, scări atârnând în gol, locuri în care trebuia să te întorci din drum pentru că totul se prăbușise”, a spus el. „Era cu adevărat nesigur în unele zone. Trebuia să fii extrem de atent.”

„Fiecare clădire era ca o capsulă a timpului”, a spus el. „Îți poți imagina cum era viața aici în perioada de glorie – și apoi, totul s-a oprit brusc. E straniu, trist și fascinant în același timp.”

Kinugawa Onsen încă atrage vizitatori curioși, însă orașul-fantomă cu hoteluri abandonate rămâne o relicvă tăcută și misterioasă a boom-ului și colapsului turismului japonez. O mare parte din el zace ascuns la vedere, așa cum a descoperit și Bradburn – încă așteptând să fie redescoperit.