Fara sa fie membre ale Grupului celor mai industrializate 7 tari ale lumii, China si Rusia acapareaza discutia la summitul deschis ieri in Marea Britanie. Presedintele american, Joe Biden, spera sa-si convinga aliatii sa adopte pozitii mai ferme fata de Moscova si Beijing, dar analistii sunt rezervati in privinta sanselor de reusita. Liderii G7 au cazut totusi de acord sa investigheze originea pandemiei si sa doneze cu un miliard de doze de vaccin tarilor mai sarace.
In orasul englez Carbis Bay, pe coasta atlantica a peninsulei Cornwall, a inceput aseara summitul G7. Inainte de a asta sefii de stat si de guvern au facut traditionala fotografie de grup.
Summit-urile precum G7 pot fi uneori un pic stanjenitoare, deoarece liderii lumii trebuie sa stea in fata camerelor pentru perioade lungi de timp pentru a fi fotografiati. Asa ca Regina nu s-a temut sa relaxeze atmosfera cu spiritul ei ironic in timp ce poza alaturi de liderii lumii.
Suverana, in varsta de 95 de ani, a continuat cu glumele si in timpul receptiei oferita liderilor din Grupul celor Sapte la Eden Project, cea mai mare gradina botanica interioara din lume.
Grupul G7 include SUA, Germania, Marea Britanie, Canada, Franta, Italia si Japonia. Liderii acestoria s-au intalnit pentru prima data in doi ani din nou fata in fata.
Boris JOHNSON, PREMIERUL MARII BRITANII: ”Trebuie sa ne asiguram ca ne-am invatat lectia in pandemie si ca nu vom repeta unele erori pe care fara indoiala le-am facut in cursul acestor 18 luni si trebuie sa asiguram ca putem sa redresam economiile noastre.”
Liderii G7 au cazut de acord in privinta necesitatii unei noi investigatii internationale cu privire la originea pandemiei de coronavirus. Totodata in lupta impotriva pandemiei de Covid 19, grupul G7 al puterilor economice occidentale doreste sa ajute tarile mai sarace, cu un miliard de doze de vaccin. Inca nu exista un consens in cadrul G7, in dezbaterea privind protecția brevetelor pentru vaccinuri. Summitul continua si maine.