Poze nud trucate postate pe site-uri pentru adulti si amenintari cu moartea, prin acest calvar trece o femeie de afaceri din Bucuresti, dupa ce nişte hackeri i-au furat datele personale din telefon.

Aceştia au profitat de faptul ca serverul de e-mail pe care îl folosea victima nu era securizat. Experţii în securitate cibernetica spun ca milioane de români ar putea ajunge în aceasta situaţie, pentru ca pentru cele mai multe aplicaţii de e-mail nu pot filtra mesajele suspecte.

“Mi-a trimis foarte multe mesaje: ”Acum vezi doar 30% din ce pot sa fac. O sa vezi tu 100%. Nu o sa ma opresc pâna nu o sa mori”” - spune femeia.

Acestea sunt doar câteva dintre sutele de mesaje pe care o femeie din Bucuresti le primeste de doua zile. Nu a cooperat cu hackerii, asa ca alaturi de numarul de telefon si adresa de acasa, pe un site pentru adulti au fost postate poze cu pasaportul ei, cu buletinul si folografii nud modificate cu chipul ei si al fiicei sale de 11 ani.

“Acum, de dimineata, cerea 5.000 de dolari ca sa nu încarce pozele si pe alte 25 de site-uri. Spunea ca poate sa faca asta în 5 minute. Groaznic este ca pe acel site datele sunt reale si oamenii care intra acolo ma suna”, spune femeia.

Conform unor specialisti în securitate cibernetica, serverul de email folosit de victima nu era securizat. Hackerilor le-a fost usor sa trimita email-uri false si sa ajunga apoi la datele femeii.

Madalin Dumitru, expert securitate cibernetica: “A primit un mail în care i se cerea pentru masuri de securitate sa introduca datele. Odata ce a pus contul si parola si dai submit, trimiti toate datele tale ajung la hackeri.”

Este un pericol la care sunt expusi milioane de romani fiindca aceste mail-uri de phishing apar tot mai des în ultimul timp, iar cele mai multe aplicatii nu le pot filtra sau detecta.

Primul lucru pe care ar trebui sa îl faceti este sa verificati daca serverul de mail pe care îl folositi este securizat sau nu. Puteti afla asta apelând la o firma de securitate cibernetica. Nu uitati sa schimbati toate parolele de la mail-uri, de la alte platforme pe care le folositi sau de la retelele sociale. Toate trebuie sa fie diferite.

Exista si tipuri de anti-virus care detecteaza si va anunta atunci când primiti un mail menit sa va atraga în cursa escrocilor. Si nu cedati daca sunteti santajati de hackeri. Nu platiti, pentru ca acestia nu se opresc pâna nu câstiga si mai multi bani de pe urma voastra.