Odata cu instaurarea Emiratului Islamic al Afganistanului, condus de fortele talibane, drepturile femeilor din Afganistan au fost grav afectate. In ciuda declaratiilor oficiale ale talibanilor, actiunile acestora au scos in evidenta intentia lor de a le controla viata femeilor, anulandu-le libertatea si drepturile. Numai ca femeile afgane nu vor sa se intoarca cu doua decenii in urma si protesteaza constant impotriva normelor impuse de noul regim. In capitala Kabul, acestea au inceput sa mearga din nou singure pe strada si sa se intoarca la scoala si la munca, sfidandu-i astfel pe talibani, potrivit unui reportaj realizat de CNN.

Atacurile teroriste nu au impiedicat-o pe Atifa Watanyar sa predea la o scoala din Kabul, insa aceasta isi face griji de cum vor reactiona in continuare talibanii. Watanyar declara ca in primavara acestui an a asistat la un eveniment care i-a trezist suspiciuni privind faptul ca situata din Afganistan degenereaza, iar talibanii urmeaza sa preia controlul capitalei.

La inceputul lunii mai, profesora se afla la intrarea scolii Sayed Al-Shuhada de la periferia capitalei Kabul, cand a asistat la un atentat terorist cu bomba declansat in fata portii principale a unitatii de invatamant. 85 de persoane au fost ucise, multe dintre acestea fiind fete adolescente.

Cateva luni mai tarziu, Watanyar a intrat pe aceeasi poarta unde a fost comis atentatul pentru a-si incepe lectia. „In fiecare zi vad talibani pe strazi. Mi-e teama. Ma tem mult de acesti oameni”, a declarat Atifa Watanyar.

Pe 15 august, la cateva saptamani dupa redeschiderea scolilor in Afganistan, talibanii au preluat puterea si au declarat Afganistanul ca noul Emirat Islamic.

Talibani cu un steag al emiratului islamic al Afganistanului pe un vehicul militar blindat

Talibanii au preluat controlul asupra tarii pe 15 august. Sursa foto: Profimedia Images

O luna mai tarziu, acestia au interzis elevelor din invatamantul secundar accesul la educatie, permitand ca liceele sa se redeschida doar pentru baieti. Reprezentantii talibanilor au spus ca trebuie sa infiinteze un „sistem de transport sigur” inainte ca fetele de la clasele a VI-a pana la clasa a XII sa se poata intoarce la scoala. Insa aceasta scuza este similara cu cea oferita de talibani cand au ajuns la putere, in 1996. La acel moment, fetele care studiau nu s-au mai intors deloc la cursuri timp de cinci ani, cat a durat guvernarea talibana. 

Desi contextul politic din Afganistan este complicat, Watanyar se concentreaza in prezent ca in interiorul salii de clasa unde preda ea, fetele sa indrazneasca sa viseze la o societate deschisa.

O demonstratie de curaj 

Sanam Bahnia, in varsta de 16 ani, care a fost ranita in atacul terorist din luna mai, a fost suficient de curajoasa pentru a reveni la cursuri. „Una dintre colegele mele de clasa, care a fost ucisa, era o persoana care muncea mult pentru a performa. Am simtit ca trebuie sa ma intorc si sa studiez, pentru pacea sufletului ei", a declarat Bahnia. 

Insa capacitatea tinerei studente de a indeplini acest angajament este acum afectata de restrictiile impuse de talibani. Materia ei preferata la scoala este biologia, dar spune ca nu mai indrazneste sa viseze sa devina dentista.

Cu glasul tremurand, Sanam Bahnia declara ca „talibanii sunt motivul starii mele actuale. Spiritul meu a disparut, visurile mele sunt ingropate".

Asaltul talibanilor impotriva femeilor afgane

Asaltul talibanilor asupra femeilor este vizibil in orasul Kabul. In unele cazuri, militantii noului Emirat au ordonat femeilor sa-si paraseasca locul de munca, iar cand un grup de femei au protestat impotriva guvernului exclusiv masculin de la Kabul, fortele talibane au inceput sa le bata cu biciul si bastoanele.

Pe strazile din cartierul Khair Khana, in nord-vestul Kabulului, la aproape fiecare salon de infrumusetare se poate observa cum imaginile care infatisau portrete de femei au fost sterse. Unele au fost vopsite cu spray negru, altele varuite complet.

taliban care trece pe langa vitrine cu femei sterse profimedia-0627666140

Chipurile femeilor care apareau pe vitrinele saloanelor de frumusete din Kabul au fost acoperite cu vopsea neagra. Sursa foto: Profimedia Images

De asemenea, talibanii le-au ordonat administratorilor acelor saloane sa elimine imaginile cu femei, iar acestora din urma le-a fost ordonat sa nu mai participe la proteste, se imbrace in burqa si sa ramana in casele lor. Cu toate acestea, femeile activiste din Kabul continua sa se organizeze si sa demonstreze impotriva guvernului taliban. 

Saptamana trecuta, pe 30 septembrie, cateva femei care protestau impotriva actualei conduceri din Kabul si afisau bannere pe care scria „nu ne ardeti cartile, nu ne inchideti scolile” au fost intampinate de o intreaga unitate a talibanilor grupata in cateva camioane de lupta.

Acestia le-au smuls femeilor din maini manifestele, in timp ce un taliban a tras cateva focuri de avertizare in aer cu o mitraliera montata pe una din camionete. Imediat, femeile si jurnalistii aflati la fata locului au inceput sa fuga, iar protestul a fost stins.

Seful serviciilor de informatii ale talibanilor din Kabul, Mawlavi Nasratullah, a declarat ca femeile nu au permisiunea de a protesta.

Cand a fost intrebat de seful corespondentilor CNN, Clarissa Ward, de ce un grup restrans de femei care solicita drepturile lor la educatie au fost amenintate, Nasratullah a raspuns: „Respect femeile, respect drepturile femeilor. Daca nu as sustine drepturile femeilor, dumneavoastra nu ati sta in fata mea sa imi puneti intrebari".

protest femei kabul profimedia-0635364219 (6)

Femeie afgana bruscata de talibani in timpul protestului la Kabul. Sursa foto: Profimedia Images

Sacrificiul actualei generatii de femei pentru drepturile viitoarelor generatii de femei din Afganistan

„Cand pleci de acasa pentru o lupta, iei in consideri totul", a transmis Sahar Sahil Nabizada, cea care a organizat protestul tulburat de talibani. Aceasta a declarat ca a fost amenintata in mod repetat de fortele talibane, insa refuza sa paraseasca tara sau sa se opreasca din organizarea altor proteste.

„Este posibil sa mor, este posibil sa fiu ranita si, de asemenea, este posibil sa ma intorc acasa in viata. Chiar daca eu ori alte doua sau trei femei murim sau suntem ranite de talibani, acceptam riscurile, pentru ca doar asa putem deschide calea pentru generatiile viitoare. Acestea vor fi mandre de noi", a mai explicat Nabizada.

Majoritatea actelor prin care femeile din Kabul ii sfideaza zilnic pe talibani sunt mici si mai putin publice, dar la fel de importante, spun activistele. Din ce in ce mai multe femei au inceput sa frecventeze din nou spatiile publice din Kabul, dupa ce initial s-au adapostit in propriile locuinte si nu au iesit din casa in primele cateva saptamani de incertitudine guvernamentala a talibanilor.

protest femei kabul profimedia-0635364219 (3)

Talibanii inarmati au inconjurat grupul de protestatare si le-au luat bannerele. Totodata, jurnalistii prezenti la protestul din 30 septembrie au fost bruscati. Sursa foto: Profimedia Images

Arzo Khaliqyar este una dintre acele femei care s-au intors la munca in Kabul. Mama a cinci copii, aceasta a marturisit ca a fost fortata sa devina sofer de taxi dupa ce sotul ei a fost ucis in urma cu un an. Insa de cant talibanii au preluat puterea si au cucerit Kabulul, condusul auto a devenit din ce in ce mai dificil pentru femei. Arzo Khaliqyar le-a spus jurnalistilor de la CNN ca este amenintata in mod obisnuit, dar se adapteaza situatiei, frecventand doar cartierele pe care le cunoaste si luand ca pasageri in mare parte doar femei si familii.

„Cunosc foarte clar care sunt riscurile pentru ca o femeie sa practice o asemenea meserie in Kabul, dar nu am alta optiune”, a spus Khaliqyar. „In unele locuri, unde vad punctele de control talibane, imi schimb traseul. Am acceptat acest risc de dragul copiilor mei", a mai subliniat Arzo Khaliqyar.

Sursa: Digi24.ro