Desertul Atacama, situat in nordul statului sud-american Chile si considerat unul dintre cele mai aride din lume, a fost acoperit inca o data de un covor de flori in nuante de mov si galben, la jumatatea lunii octombrie, odata cu sosirea primaverii australe.

Acest "laborator natural" studiat de numerosi oameni de stiinta este un ecosistem complex si fragil, care, in functie de cantitatile foarte reduse de precipitatii care cad in regiunea Copiapo, situata la 800 de kilometri nord de Santiago de Chile, se coloreaza dintr-o data schimband nuanta de ocru a nisipului sau.

Secretul acestui fenomen neregulat, spune Andrea Loaiza, profesoara de biologie la Universitatea La Serena, consta in acele seminte "adormite" si ascunse sub nisip, care pot sa supravietuiasca timp de decenii in asteptarea unei cantitati minime de apa pentru a germina, apoi pentru a inflori.

"Cand exista o anumita cantitate de precipitatii, estimata la circa 15 mililitri cubi, se declanseaza germinarea", iar aceasta parte din Atacama devine "desertul inflorit".

Mecanismele "desertului inflorit" raman inca putin intelese. Se stie ca El Nino, fenomenul climatologic care atinge coastele pacifice ale Americii de Sud, aduce ploile necesare pentru germinarea bulbilor si a rizomilor, care pot sa ramana timp de decenii in stare latenta.

Ecosistemul desertului chilian poate sa para "lipsit de viata", a explicat Andrea Loaiza, fiind insa un ecosistem viu, dar totusi "foarte fragil" si "orice perturbare poate sa il dezechilibreze".

"Este vorba despre ecosisteme unice in lume, in care plantele trebuie sa adopte o serie de strategii foarte speciale pentru a supravietui. Vorbim despre milioane de ani de evolutie in medii extreme, care ne ofera informatii pentru a le intelege mai bine si care ne invata sa ne adaptam", a adaugat Loaiza, citata de Agerpres.

In acest "laborator natural", geneticianul agronom Andres Zurita studiaza tehnicile de supravietuire ale acelor specii florale. "Pentru a ne adapta la un scenariu de criza climatica, trebuie sa intelegem procesele naturale", a explicat el.

Sursa: