Cancelarul Angela Merkel se afla la final de mandat, iar in acest an se pregateste sa paraseasca functia, dupa 15 ani in care si-a cimentat pozitia drept unul dintre cei mai de succes politicieni ai lumii. In acest deceniu si jumatate, multi alti politicieni si lideri ai lumii, majoritatea barbati, au trebuit sa invete o lectie importanta – niciodata sa nu o subestimezi pe Angela Merkel.

Angela Merkel a fost mai longeviva in functie decat majoritatea omologilor sai. Pe perioada mandatelor sale, ea a discutat cu patru prim-ministri britanici, cu patru presedinti francezi si cu sapte prim-ministri italieni. Miercuri, cand presedintele ales Joe Biden isi va prelua mandatul prezidential, el va deveni al patrulea presedinte american cu care Merkel a lucrat.

In ciuda rezultatelor sale, femeia care conduce a patra economie a lumii de atata vreme, si-a petrecut majoritatea carierei sale nevoita sa isi dovedeasca competenta si abilitatile. Omologii sai, majoritatea barbati, au incercat nu de multe ori sa isi dovedeasca puterea in fata ei sau sa o umileasca – Vladimir Putin si-a adus la un moment dat labradorul intr-o intalnire cu cancelarul, stiind ca Merkel are o fobie de caini. Donald Trump a insultat-o in fata. Silvio Berlusconi a lasat-o sa astepte 15 minute inainte de o intalnire pentru ca el sa isi termine o discutie la telefon.

In 2005, cand Angela Merkel a devenit prima femeie cancelar din istoria tarii, multi au spus ca nu va rezista in functie pentru ca „are prea putina experienta si prea putina carisma”.

Bild, cel mai citit ziar din Germania, a marcat ocazia ascensiunii sale in functie cu titlu de pe prima pagina „Miss Germania!”. Chiar si in interioriul partidului sau, colegii au numit-o multa vreme „Das Madchen” (fata).

In ciuda tuturor acestor lucruri, insa, Angela Merkel a rezistat, si-a condus partidul spre victorie de patru ori, in 2005, 2009, 2013 si 2017 si s-a bucurat de fiecare data de o popularitate extraordinara si de increderea germanilor. In timp, porecla Angelei Merkel s-a schimbat din „Das Madchen” in „die Mutti” (mama), perceputa drept o figura materna, un simbol al stabilitatii politice.

Politologul Joyce Mushaben, citat de CNN, spune ca Merkel a fost vazuta drept un lider temporar la momentul in care s-a ridicat in partid si a devenit liderul sau. Multi dintre rivalii sai barbati fusesera implicati in scandaluri si in controverse, iar senzatia in partid era ca ea “trebuia sa tina acel loc cald pana cand se va gasi un barbat serios din CDU sa o inlocuiasca”. Mushaben concluzioneaza ca Merkel a fost, la fel ca intotdeauna, subestimata.

Angela Merkel a ajuns, pana la urma, sa isi conduca partidul vreme de 18 ani, renuntand la functie abia la sfarsitul anului 2018. Mai mult, plecarea ei a aratat cat de dificil este pentru un nou lider sa se impuna in fata partidului. Preferata ei la succesiunea CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer a rezistat putin peste un an, incercand cu greu sa mentina coeziv un partid care devenise fracturat pe linii regionale.

Sambata, membrii CDU l-au ales pe Armin Laschet sa conduca partidul, unul dintre cei mai importanti aliati ai cancelarului, premierul celui mai populat stat german, si un continuator al politicii moderate a lui Merkel.

Profilul noului lider - „emana empatie, stabilitate si incredere”

Mushaben spune ca succesul cancelarului se datoreaza unei combinatii aparte de background si abilitati specifice – faptul ca a crescut in Germania de Est, fiica de pastor, i-a influentat puternic procesul de luare a deciziilor. Ca fosta cercetatoare cu un doctorat in chimie cuantica, abordarea sa in rezolvarea problemelor este similara calculelor complexe pe care le facea in pozitia de cercetator.

Atunci cand mentorul ei politic, Helmut Kohl, a fost implicat intr-un scandal de coruptie in 1999, Merkel l-a denuntat public si i-a cerut demisia, in ciuda faptului ca a fost multa vreme protejata lui, iar acest episod i-a conferit o aura de integritate - „A fost vazuta ca o persoana integra, cineva care nu vorbeste doar de dragul de a isi auzi vocea, ci o persoana care asteapta sa aiba ceva constructiv de spus inainte sa vorbeasca”.

Corinna Hoerst, director adjunct la un grup de experti american din Bruxelles, spune ca Merkel a reprezentat un tip nou de lider – „emana empatie, stabilitate si incredere. Este un lucru aparte si a redefinit, intr-un fel, conceptul de lider, tocmai pentru ca este atat de diferit fata de ce stiam si de stereotipurile masculine anterioare”.

„Puterea speciala” a Angelei Merkel - managementul crizelor

Chiar si cei mai aprigi critici ai Angelei Merkel au recunoscut „puterile sale speciale” in ce priveste capacitatea de gestionare a crizelor. Merkel a trecut Germania prin furtuna crizei economice globale, prin criza zonei euro si prin criza imigrantilor. Acum, cu cateva luni inainte de a-si incheia mandatul, ea gestioneaza cea mai grava criza sanitara din istoria recenta a Europei, iar pandemia de coronavirus a pus o presiune extraordinara si pe economia Germaniei, nu doar pe sanatatea publica.

Merkel a reprezentat „vocea ratiunii” si mediatoarea acordurilor in Europa. Politologii o descriu drept „calma, pragmatica si diplomata”. Unii au adaugat chiar si calificativul „plictisitoare” la aceasta combinatie. „Nu exista nimic fermecator la ea. Este o femeie foarte rationala iar oamenii pur si simplu nu o pot percepe drept corupta”, spune Gabriele Abels, profesoara de politica comparata la Unviersitatea din Tubingen.

Ea spune ca Merkel intruchipeaza toate lucrurile pe care germanii le vor de la un lider - „Unele tari isi doresc personaje mai carismatice, noi nu le dorim, am avut suficiente de-a lungul istoriei”.

„Este amuzant ca femeile sunt vazute drept «emotionale», din acest motiv fiind considerate «nepotrivite», insa in acest moment pare ca barbatii sunt mai emotionali, fie ca vorbim de Boris Johnson sau de Donald Trump. In schimb, Angela Merkel a fost diplomata, rationala si determinata nu doar sa mearga inainte, dar si sa formeze un consens general”.

„In viitor, va fi foarte dificil sa mai spui ca o femeie nu poate fi un lider de succes”

Merkel a refuzat in mod repetat idea de a candida pentru un al cincilea mandat, iar majoritatea comentatorilor politici sunt convinsi ca se va tine de promisiune, in contextul in care chiar si decizia sa de a mai ramane cancelar si pentru al patrulea mandat a fost ezitanta. Decizia a fost luata in 2017 in contextul alegerii lui Donald Trump si unui comportament din ce in ce mai agresiv al lui Vladimir Putin.

Politologii nu cred nici ca actualul cancelar va mai alege sa aiba vreo alta functie politica, dupa incheierea ultimului mandat la sefia executivului federal german.

Conform lui Mushaben, Merkel a spus anterior ca abia asteapta sa isi petreaca mai mult timp pregatind prajituri cu prune si „faimoasa sa supa de cartofi”, indicand ca nu planuieste sa ocupe o alta functie.

Chiar si in contextul in care Angela Merkel renunta complet la viata politica si publica, ea va continua sa influenteze lumea pentru multa vreme de acum incolo - „In viitor, va fi foarte dificil sa mai spui ca o femeie nu poate fi un lider de succes, iar acest mesaj pe care l-a dat cariera Angelei Merkel este unul foarte important”.

Sursa: