În caz de îndoială, folosiți majuscule. „NIMENI nu scapă”, a insistat Donald Trump duminică – într-o clarificare confuză a unui anunț anterior conform căruia SUA vor scuti smartphone-urile și produsele electronice de consum de taxe vamale. Această scutire a fost ea însăși o schimbare a politicii de săptămâna trecută, anunțând tarife „reciproce” de 145 % pentru toate bunurile din China, scrie Financial Times, într-un editorial semnat de Gideon Rachman, scrie g4media.ro.
Un observator ocazional ar putea crede că toate aceste schimbări bruște în politica tarifară sunt dovada haosului de la Casa Albă. Fanii lui Trump nu sunt de aceeași părere. Finanțistul Bill Ackman a salutat schimbarea bruscă a direcției ca fiind „executată cu brio . . . ca la carte, Art of the Deal”.
Cei mai înfocați susținători ai președintelui continuă să insiste că acesta este un maestru strateg. Cei care sugerează contrariul riscă să fie acuzați de sindromul Trump Derangement.
Editorialistul șef al FT consideră însă că Trump are o mână mult mai slabă decât credea în jocul de poker tarifar pe care îl joacă cu China. Cu cât îi ia mai mult lui Trump să accepte acest lucru definitiv, cu atât el și SUA au mai mult de pierdut.
Presupunerea de bază a lui Trump și a războinicilor săi comerciali este că China este automat dezavantajată într-un conflict privind tarifele. Scott Bessent, secretarul Trezoreriei SUA, a susținut că China „joacă cu o pereche de doi . . . Noi exportăm către ei o cincime din ceea ce ei exportă către noi, deci este o mână pierzătoare pentru ei”.
Defectele din logica lui Trump și Bessent sunt explicate cu luciditate într-un articol recent al lui Adam Posen din Foreign Affairs. După cum subliniază Posen, faptul că China exportă mult mai mult în SUA decât invers este, de fapt, o sursă de influență pentru ei – nu o slăbiciune.
SUA nu cumpără produse din China din milă. Americanii vor ceea ce produce China. Prin urmare, dacă aceste produse devin mult mai scumpe – sau dispar complet de pe rafturi – americanii vor avea de suferit.
Semnificația agoniei cu privire la smartphone-uri este că Trump a trebuit în cele din urmă să recunoască tacit ceva ce a negat întotdeauna – tarifele sunt plătite de importatori, nu de exportatori.
Mai mult de jumătate din smartphone-urile vândute în America sunt iPhone-uri, iar 80 % dintre acestea sunt fabricate în China. Americanii vor protesta zgomotos dacă prețul acestora se va dubla. „Ziua eliberării” nu trebuia să însemne eliberarea de smartphone-urile lor.
Telefoanele și echipamentele informatice sunt candidații cei mai evidenți pentru o excludere de la tarife. Acestea nu sunt exemple izolate. Trump va trebui să spere că nu este o vară fierbinte, deoarece aproximativ 80 % din aparatele de aer condiționat din lume sunt fabricate în China, împreună cu trei sferturi din ventilatoarele electrice importate de America. Casa Albă va dori cu siguranță ca războiul comercial să se încheie până la Crăciun, deoarece 75 % din păpușile și bicicletele pe care le importă SUA sunt fabricate tot în China.
Toate aceste lucruri pot fi fabricate în America? Posibil. Dar va fi nevoie de timp pentru a înființa noi fabrici, iar produsele finale vor fi mai scumpe.
Trump urăște titlurile proaste din presă și va dori ca acestea să dispară. Prin urmare, în loc să suporte durerea penuriei și a inflației, este probabil să adauge din ce în ce mai multe produse pe lista bunurilor care sunt scutite de taxe vamale.
În aceste condiții, China își poate permite să joace un joc de așteptare. Dar dacă Beijingul decide să devină agresiv, atunci are la dispoziție câteva instrumente foarte puternice pe care le poate folosi. China produce aproape 50 % din ingredientele care intră în compoziția antibioticelor de care depind americanii. F35, coloana vertebrală a forțelor aeriene americane, necesită componente din pământuri rare provenite din China. Chinezii sunt, de asemenea, al doilea cel mai mare proprietar străin de obligațiuni de trezorerie americane – ceea ce ar putea fi important într-un moment în care piața este sub presiune.
Chiar dacă administrația Trump poate găsi o categorie de importuri de care nimeni din America nu va simți lipsa – pare puțin probabil ca aceasta să poată provoca Chinei daune care să schimbe jocul.
Piața americană reprezintă doar aproximativ 14 % din exporturile chineze. Joerg Wuttke, fostul șef al Camerei Europene de Comerț de la Beijing, susține că tarifele americane sunt „incomode, dar nu vor reprezenta o amenințare la adresa economiei . . . Este o economie de 14-15 miliarde de dolari, iar exporturile către SUA sunt de 550 de miliarde de dolari”.
Casa Albă continuă să sugereze că președintele Xi Jinping ar trebui să ridice receptorul și să sune. Dar, în condițiile în care Trump se retrage cu capul înainte, liderul chinez nu este stimulat să vorbească – cu atât mai puțin să ceară îndurare.
Un sistem autoritar – strâns controlat de Partidul Comunist Chinez – este, de asemenea, probabil mai bine pregătit pentru a absorbi o perioadă de suferință politică și economică decât SUA, unde turbulențele economice se traduc rapid în presiune politică.
Xi este perfect capabil să facă și el greșeli grave. Gestionarea de către China a pandemiei Covid-19 a demonstrat acest lucru. Dar chinezii se pregătesc de mult timp pentru o confruntare comercială cu SUA și și-au analizat opțiunile. În schimb, Casa Albă inventează din mers.
Trump și-a dat singur o mână pierzătoare. Mai devreme sau mai târziu va trebui să renunțe. Arta negocierilor ca la manual!, încheie ironic FT.