Președintele SUA va discuta luni cu liderul rus în încercarea de a impulsiona negocierile de pace cu Ucraina, scrie Financial Times.
Liderii europeni au discutat duminică cu Donald Trump înainte de convorbirea președintelui SUA cu Vladimir Putin, la începutul a ceea ce ar putea fi o săptămână crucială pentru negocierile de pace din Ucraina, aflate în stagnare. Trump a prezentat convorbirea telefonică cu președintele rus, prima lor întâlnire dezvăluită public în aproape trei luni, ca fiind un moment critic pentru stabilirea unor parametri concreți pentru o soluționare durabilă a războiului.
Îngrijorați de mult timp că președintele SUA ar putea încheia un acord cu Kremlinul care ar ignora interesele Ucrainei, liderii europeni s-au întrecut în încercarea de a influența gândirea lui Trump înainte de discuții.
„În așteptarea convorbirii de mâine a președintelui Trump cu președintele Putin, liderii au discutat despre necesitatea unui armistițiu necondiționat și a faptului ca președintele Putin să ia în serios discuțiile de pace”, a declarat duminică seară un purtător de cuvânt al prim-ministrului britanic, Sir Keir Starmer.
„De asemenea, au discutat despre utilizarea sancțiunilor în cazul în care Rusia nu se va angaja serios într-un armistițiu și în negocieri de pace.”
Cancelarul german Friedrich Merz s-a alăturat președintelui francez Emmanuel Macron și premierului britanic în a doua lor convorbire cu Trump de vineri.
„Nu putem decât să sperăm că vor exista progrese suplimentare”, a spus Merz, care, alături de Londra și Paris, a pledat pentru a crește presiunea asupra Moscovei.
„Impresia mea fermă este că atât europenii, cât și americanii sunt hotărâți să colaboreze, dar acum și în mod hotărât, pentru a se asigura că acest război teribil se va termina curând.”
În timpul unei avalanșe de acțiuni diplomatice din ultimele 10 zile, Putin a cedat puțin teren, refuzând să se angajeze în termenii stabiliți de alții și respingând o întâlnire cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski în Turcia săptămâna trecută, în ciuda propunerii de discuții între cele două părți. În timp ce administrația SUA a devenit mai nerăbdătoare față de Rusia, echipa lui Trump a fost rezervată în criticile la adresa lui Putin. Trump a declarat vineri că a aranjat apelul direct cu Putin pentru că a considerat întotdeauna că un acord de pace nu este posibil „fără mine”.
Se așteaptă ca Trump să vorbească cu Zelenski după apelul său cu Kremlinul. Volodimir Zelenski s-a întâlnit duminică la Roma cu JD Vance, în cadrul a ceea ce președintele Ucrainei a descris ca fiind o „întâlnire bună”.
Duminică, Zelenski s-a întâlnit la Roma cu vicepreședintele american JD Vance, prima întâlnire dintre cei doi de la explozia lor de la Casa Albă din februarie. Zelenski a numit-o „o bună întâlnire” și a spus că la aceasta l-a inclus și secretarul de stat american Marco Rubio.
„Am discutat despre negocierile de la Istanbul, unde rușii au trimis o delegație de nivel scăzut, fără autoritate decizională”, a spus Zelenski.
„Am reafirmat disponibilitatea Ucrainei pentru o diplomație reală și am subliniat importanța unui armistițiu complet și necondiționat cât mai curând posibil.” Rubio a declarat că omologul său rus, Serghei Lavrov, i-a spus sâmbătă că Moscova va pregăti un document „care va prezenta cerințele lor pentru un armistițiu, care ar duce apoi la negocieri mai ample”.
„Nu vrem să fim implicați în acest proces de discuții interminabile, trebuie să existe progrese, mișcări înainte”, a declarat el într-un interviu acordat CBS. Dacă se va conveni asupra unui document „în următoarele zile” în care ambele părți își vor demonstra disponibilitatea de a face concesii, „atunci cred că putem fi mulțumiți să continuăm să ne angajăm”.
„Dacă, pe de altă parte, ceea ce vedem nu este foarte productiv, poate vom avea o evaluare diferită”, a spus el. Kievul și aliații săi europeni se tem că, dacă administrația Trump se retrage din discuțiile de pace, aceasta ar opri sau ar reduce și sprijinul militar american acordat Ucrainei, oferind Moscovei un avantaj suplimentar pe câmpul de luptă în invazia sa la scară largă asupra vecinului său.
Zelenski a fost în strânsă coordonare cu liderii europeni și s-a alăturat apelului lor cu Trump vineri. În timpul unei vizite la Roma duminică, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a declarat că săptămâna care urmează „va fi crucială” în încercarea de a avansa procesul de pace. Semnalându-și intenția de a slăbi Ucraina înainte de orice negocieri de pace, Rusia a efectuat cel mai mare atac cu drone asupra Ucrainei din ultimul război, în weekend, lansând 273 de drone și momeli încărcate cu explozibil, potrivit Forțelor Aeriene Ucrainene.
Agenția de informații militare a Ucrainei, GUR, a avertizat, de asemenea, duminică că Rusia intenționează să efectueze o lansare de antrenament a unei rachete balistice intercontinentale RS-24 „Yars” în noaptea de 19 mai. Agenția a declarat că lansarea are scopul de a „intimida Ucraina” și că racheta va fi echipată cu un focos de antrenament. A precizat că racheta are o rază de acțiune de 10.000 km și va fi lansată de pe un amplasament din regiunea Sverdlovsk din Rusia, lângă Munții Ural.