Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a dezvaluit duminica un plan pentru difuzarea a numeroase documente secrete, in cazul in care site-ul sau ar ramane inchis definitiv.


Assange a anuntat, intr-un interviu exclusiv pentru emisiunea "60 de minute" a postului de televiziune CBS, ca grupul sau are "un sistem prin care poate difuza parole criptate ale unor elemente pe care inca nu le-a publicat".

"Exista parole distribuite unui numar foarte mare de persoane, aproximativ 100.000, si tot ce ne trebuie este sa le dam o cheie criptata, care le va permite sa continue", a subliniat el.

Fondatorul WikiLeaks, care face obiectul unei anchete penale asupra dezvaluirii a sute de mii de rapoarte si telegrane diplomatice, a precizat ca aceasta cheie nu va fi distribuita decat in ultima instanta.

"Daca un anumit numnar de persoane ar fi incarcerate sau asasinate, atunci vom avea sentimentul ca nu mai putem continua (difuzarea documentelor). Alte persoane vor trebui sa preia continuarea (actiunii noastre), iar noi vom putea sa le dam cheile", a adaugat el.

In acest interviu, australianul, in varsta de 39 de ani, a negat ca ar avea sentimente antiamericane sau ca ar avea optiuni politice, calificand grupul WikiLeaks drept "militant pentru presa libera".

"Nu este vorba despre salvarea balenelor. Este vorba despre furnizarea catre oameni a informatiei pe care au nevoie sa o cunoasca, pentru a apara sau nu balenele", a declarat el.

"Este materia bruta de care avem nevoie pentru a avea o societate dreapta si o societate civila. Fara acest lucru, este ca si cum am naviga in intuneric", a apreciat el.

Assange a refuzat sa comenteze acuzatiile suedeze privind comiterea unor infractiuni cu caracter sexual, care au condus la plasarea sa in arest la domiciliu in Marea Britanie, dupa plata unei cautiuni, unde asteapta procedura de extradare. El a refuzat, de asemenea, sa vorbeasca despre proiectele sale editoriale.

Julian Assange nu s-a exprimat clar atunci cand a fost intrebat in legatura cu difuzarea unei informatii despre Bank of America, refuzand sa confirme sau sa infirme ca va aface acest lucru.

"Toate aceste banci au probleme, iar fiecare (dintre ele) se intreaba daca nu este ea cea vizata", a notat el.

"Cand vezi organizatii care au comis abuzuri suferind consecintele abuzurilor comise, in timp ce victimele lor se refac, simti o anumita placere sa fii implicat in acest tip de activitati", a remarcat acesta.

Intr-un interviu acordat revistei Forbes, in noiembrie, Assange a anuntat ca o "megadezvaluire" a site-ului sau are ca tinta, la inceputul acestui an, o mare banca americana.

Anterior, el a anuntat ca a descoperit un lot de documente privind Bank of America, cea mai mare banca americana, ale carei actiuni au pierdut peste 3 procente, la 30 noiembrie, imediat dupa ce revista Forbes a publicat interviul cu Julian Assange.