Rusia a confiscat în ultimii 3 ani active în valoare de 3,9 trilioane de ruble, echivalentul a aproximativ 50 de miliarde de dolari la cursurile de schimb actuale, evidențiind amploarea transformării către un model economic închis, supranumit „fortăreață Rusia”, scrie cotidianul financiar Kommersant, citat de Reuters, potrivit hotnews.ro.
Companiile străine s-au confruntat cu riscul unor confiscări de stat încă din momentul în care Rusia a trimis trupe în Ucraina, în februarie 2022, însă Moscova, invocând stabilitatea strategică și securitatea internă, și-a îndreptat tot mai mult atenția și asupra activelor interne.
Dimensiunea acestor confiscări, calculată de firma de avocatură NSP, arată cât de departe a mers Rusia în tranziția sa de la o economie relativ deschisă către un model de tip „fortăreață”, notează Kommersant, cel mai mare cotidian financiar din Rusia.
Firma de avocatură le-a recomandat proprietarilor de afaceri să renunțe la posibilele vulnerabilități care ar putea servi drept pretext pentru confiscarea activelor – inclusiv deținerea unui al doilea pașaport sau legături economice cu țări pe care Rusia le clasifică drept „neprietenoase”, adică în linii mari întreaga lume occidentală și aliații săi.
NSP a sugerat de asemenea ca proprietarii să ia în considerare intrarea în parteneriate de afaceri cu entități ale statului rus.
Statul rus a confiscat și active ale propriilor cetățeni, nu doar ale companiilor străine
Aproximativ 1,54 trilioane de ruble în active au fost confiscate în baza legii privind companiile strategice, 1,07 trilioane de ruble pe motive de corupție, 385 de miliarde de ruble în baza unor presupuse încălcări ale legislației privind privatizarea și 621,5 miliarde de ruble din cauza acuzațiilor de management ineficient, potrivit datelor prezentate de Kommersant.
Prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991 a adus speranțe că Rusia s-ar putea transforma într-o economie de piață deschisă, integrată în economia globală, însă corupția masivă, turbulențele economice și infracționalitatea au subminat încă din anii ’90 încrederea în capitalismul democratic.
În primii săi 8 ani la putere, președintele Vladimir Putin a susținut libertățile economice și a supervizat o creștere economică semnificativă, economia rusă ajungând de la un PIB de 200 de miliarde de dolari în 1999 la 1,8 trilioane de dolari în 2008.
Datele Fondului Monetar Internațional arată că în perioada 2008–2022 economia rusă a crescut până la 2,3 trilioane de dolari, însă sancțiunile occidentale au afectat-o sever după ce Rusia a anexat Crimeea în 2014 în urma unei ocupații militare și a unui referendum ilegal.
Deși în timpul războiului din Ucraina economia Rusiei a avut rezultate mai bune decât se așteptau majoritatea economiștilor și nu s-a prăbușit din cauza sancțiunilor occidentale, valoarea sa nominală exprimată în dolari în 2024 a scăzut la 2,2 trilioane de dolari, conform cifrelor FMI.