Fostul vicepreședinte american Mike Pence consideră că Congresul ar trebui să-și reafirme autoritatea constituțională de a stabili politica privind taxele vamale practicate de SUA, comentariile sale venind pe fondul „războiului” comercial declanșat de Donald Trump, relatează National Review, potrivit hotnews.ro.

Pence, vicepreședintele lui Trump în timpul primului său mandat prezidențial, a susținut săptămâna trecută o „Pledoarie în favoarea Constituției” într-un discurs cu ușile închise la Conferința despre Credință și Libertate organizată de Grove City College, potrivit unor fragmente din intervenția sa obținute acum de National Review, cea mai prestigioasă revistă conservatoare din Statele Unite.

„Constituția conferă Congresului puterea de a stabili politicile privind taxele vamale, comerțul și schimburile comerciale. Indiferent ce părere aveți despre riscurile sau meritele taxelor vamale impuse de administrația Trump, președintele nu are, conform Constituției, autoritatea de a impune unilateral taxe vamale fără un act legislativ al Congresului”, a declarat Pence. 

Părinții Fondatori ai SUA sunt considerați în general George Washington, Thomas Jefferson, John Adams, Benjamin Franklin, Alexander Hamilton, John Jay și James Madison – liderii revoluționari americani care au unit cele Treisprezece Colonii ce și-au declarat independența față de Imperiul Britanic, au condus Războiul de Independență și au conceput un cadru de guvernare pentru noua națiune.

„Chiar dacă salut decizia președintelui Trump de a suspenda pentru 90 de zile o mare parte dintre taxele vamale anunțate, adevărul este că – dacă am fi respectat intenția Fondatorilor, exprimată în Constituție – opririle și reluările din ultima săptămână nu ar fi putut avea loc niciodată”, a subliniat el.

Ce prevede Constituția SUA privind taxele vamale

Potrivit articolului I, secțiunea 8 din Constituția SUA, Congresul are puterea de a controla politica vamală, însă în ultimele decenii acesta a delegat în mare parte această autoritate ramurii executive. În această perioadă, taxele vamale ale SUA au scăzut deopotrivă sub administrații republicane și democrate, până când Trump a zguduit scena politică americană cu victoria sa din 2016.

În primul său mandat, Trump a profitat la maximum de lipsa de acțiune a Congresului și a impus taxe vamale selective asupra importurilor din China și alte țări, în scopul de a promova industrii americane specifice. Fostul președinte Joe Biden a continuat această politică și a impus taxe vamale suplimentare asupra anumitor bunuri din China și din alte părți ale lumii.

De data aceasta, Trump a adoptat o abordare mult mai largă privind taxele vamale prin anunțul său despre „Ziua Eliberării” și impunerea de taxe globale extinse asupra țărilor din întreaga lume. Planul său prevede o rată minimă de 10%, cu cote mult mai mari pentru numeroase alte țări, în funcție de dimensiunea deficitului comercial al SUA în raport cu acestea.

Mike Pence cere Congresului să redea „poporului american” autoritatea de a impune taxe vamale

Trump a anunțat săptămâna trecută o pauză de 90 de zile pentru majoritatea taxelor, după ce Wall Street a intrat în panică și indicii bursieri au scăzut la cele mai joase niveluri de la începutul pandemiei de Covid-19. El și-a anunțat decizia după ce turbulențele au afectat și obligațiunile emise de Trezoreria SUA, considerate piatra de temelie a sistemului financiar internațional.

„Chiar dacă salut decizia președintelui Trump de a suspenda pentru 90 de zile o mare parte dintre taxele anunțate, adevărul este că – dacă am fi respectat intenția Fondatorilor exprimată în Constituție – opririle și reluările din ultima săptămână nu ar fi putut avea loc niciodată”, a repetat Pence.

„Pentru a reda poporului american autoritatea de a impune impozite sau taxe vamale, Congresul ar trebui să ia măsuri imediate pentru a-și revendica puterea istorică de a ‘stabili și colecta taxe, impozite, contribuții și accize’, conform articolului 1 din Constituție”, a subliniat el.