Franța propune un scut nuclear pentru Europa, cu avioane echipate cu arme nucleare în Germania, în timp ce Berlinul cere protecție extinsă din partea Londrei și Parisului, pe fondul incertitudinii privind angajamentul SUA, scrie adevarul.ro.

Franța este pregătită să își folosească puterea nucleară pentru a ajuta la protejarea Europei, potrivit The Telegraph.

Avioane de luptă care transportă arme nucleare ar putea fi desfășurate în Germania, în contextul în care SUA amenință să își retragă forțele de pe continent.

Friedrich Merz, care este așteptat să devină următorul cancelar al Germaniei după ce a câștigat alegerile de duminică, a cerut Marii Britanii și Franței să își extindă protecția nucleară, dorind „independență” pentru Europa față de America lui Donald Trump.

Un oficial francez a declarat pentru The Telegraph că desfășurarea de avioane de luptă ar transmite un mesaj lui Vladimir Putin, în timp ce diplomați din Berlin au sugerat că această mișcare ar pune presiune pe premierul britanic Keir Starmer să facă același lucru.

„Desfășurarea câtorva avioane franceze cu armament nuclear în Germania nu ar trebui să fie dificilă și ar transmite un mesaj puternic”, a declarat sursa.

Președintele francez Emmanuel Macron a vorbit cu Merz duminică seara, înainte de a călători la Casa Albă pentru a-i prezenta lui Trump planul său privind securitatea europeană și apărarea Ucrainei.

SUA nu garantează securitatea Ucrainei după un eventual acord de pace

La summitul de la Casa Albă, organizat la trei ani de la izbucnirea războiului, președintele SUA a sugerat că țara sa nu va oferi garanții de securitate Ucrainei după încheierea unui acord de pace.

Vorbind alături de Trump la conferința de presă, Macron a declarat că pacea „nu trebuie să fie o capitulare a Ucrainei” și a îndemnat europenii să facă mai mult pentru protecția continentului.

Între timp, SUA s-au confruntat cu aliații săi în cadrul unei rezoluții ONU privind războiul din Ucraina. Washingtonul a votat alături de Rusia împotriva unei moțiuni care condamna războiul lui Putin și cerea retragerea forțelor rusești.

Statele Unite au garantat mult timp siguranța Europei cu un arsenal de aproximativ 100 de rachete nucleare, multe dintre ele fiind staționate la o bază militară americană din Germania.

Franța are un sistem nuclear independent de NATO, în timp ce cel britanic joacă un rol-cheie în strategia de apărare a alianței.

Germania cere Franței și Marii Britanii să ofere protecție nucleară

Friedrich Merz a declarat vineri că Parisul și Londra ar trebui să discute „dacă protecția lor nucleară ar putea fi extinsă și asupra noastră”, avertizând duminică că SUA, sub conducerea lui Trump, sunt acum „indiferente față de soarta Europei”.

Într-o vizită la Kiev, fostul premier britanic Boris Johnson a afirmat pentru The Telegraph că există chiar un „argument moral” pentru ca Ucraina să aibă propriile arme nucleare, în condițiile în care amenințarea din partea Rusiei crește.

Diplomați germani au afirmat că discuțiile privind o descurajare nucleară europeană pentru Germania nu au început încă, deoarece Merz este ocupat cu negocierile pentru formarea unui guvern de coaliție.

Macron a insistat ca Europa să dezbată rolul armamentului nuclear francez în apărarea continentului.

Un diplomat din Berlin a precizat că oferta franceză va pune presiune pe Keir Starmer să demonstreze că este serios în privința securității europene.

Premierul britanic s-a aliniat poziției liderilor europeni, și nu celei a lui Trump, în privința soluționării războiului din Ucraina și vrea să semneze un pact de securitate și apărare cu UE.

„Dacă francezii decid să plaseze un scut nuclear în Germania, acest lucru va crește presiunea asupra britanicilor să facă același lucru”, a spus diplomatul.

„Din perspectiva CDU, ideea este că avem nevoie de un scut nuclear, vrem să avem un cuvânt de spus în această privință și suntem dispuși să plătim pentru asta.”

Totuși, sursa a avertizat că o astfel de solicitare oficială ar fi puțin probabilă, exceptând situația în care americanii și-ar retrage scutul nuclear din Germania.

Franța deține un arsenal estimat la 300 de arme nucleare, parte a programului său force de dissuasion, care include capacități de lansare aeriană și navală.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.