Cu cifre in crestere alarmanta, Germania a intrat in lockdown strict pana pe 10 ianuarie. In schimb, Franta a iesit marti din cea de a doua carantina la nivel national, dupa o luna si jumatate de restrictii.
Libertatea nu este insa deplina: pe durata noptii, nimeni nu poate iesi din casa, cu exceptia unor imperative cum ar fi munca sau problemele medicale.
In acest timp, europenii asteapta cu infrigurare vaccinul salvator. In depozitul special pregatit pe aeroportul din Bruxelles au fost descarcate pana acum 7 avioane pline cu doze din serul Pfizer BioNTech. Aprobarile necesare ar urma sa fie gata pana la Craciun.
In fata nerabdarii crescande a unor capitale europene, Agentia Europeana a Medicamentului si-a devansat cu 8 zile sedinta decisiva. In consecinta, ar urma sa aprobe serul Pfizer BioNTech pe 21 decembrie, iar Comisia Europeana va confirma avizul in cel mult 48 de ore dupa aceea.
Magnus Heunicke, ministrul Sanatatii danez:„Daca vin aprobarile de Craciun, noi suntem pregatiti si vom incepe vaccinarea imediat.
- Deci e posibil sa inceapa intre Craciun si Anul Nou?
- Da, este!”
Daca zilele trecute se vorbea de un start simultan al imunizarii in toate tarile membre ale Uniunii Europene, intre timp, 7 state dau semne ca vor incepe indiferent daca celelalte sunt pregatite ori ba.
Germania, Franta, Italia, Belgia, Luxemburg, Olanda si Spania si-au format un comitat de coordonare. Vor impartasi rapid informatii despre cum procedeaza si eventuale probleme aparute.
„Situatia este mai serioasa decat a fost vreodata in aceasta pandemie” - a avertizat directorul Institutului Robert Koch, care supervizeaza raspunsul Germaniei in criza sanitara. In ultimele 24 de ore, Germania a raportat peste 950 de noi decese si peste 23.400 noi cazuri de infectare. De miercuri s-au inchis scolile si afacerile considerate ne-esentiale. Restaurantele, barurile si institutiile culturale aveau deja lacatul pe usa.
Si in capitala Marii Britanii si in comitatele invecinate se vor aplica de miercuri cele mai dure restrictii.
Intr-adevar, inainte sa intre in vigoare restrictiile, strazile din centrul Londrei frematau de oameni iesiti la cumparaturi, la restaurant ori la teatru.
Intre timp, tot mai multi experti din Regat cer guvernului sa renunte la ceea ce numesc “intentia nechibzuita” de a relaxa restrictiile in mod exceptional pentru 5 zile, de Craciun. Deocamdata, guvernul Johnson rezista presiunilor.
Boris Johnson, prim ministru: „Nu vrem sa-i pedepsim pe britanici pentru planurile de sarbatori facute de mult. Dar credem ca e vital ca in aceste vremuri periculoase oamenii sa-si exercite responsabilitatea personala in cel mai inalt grad.”
Robert Jenrick, UK Secretary of State for Housing Communities and Local Government: „Sa ne marginim la reuniuni cat mai restranse. Ne putem vedea cu totii in primavara. Vom putea recupera Craciunul de Paste!”
La Paris si in restul Frantei a ramas in vigoare doar carantina nocturna si nu sunt planuite masuri speciale de sarbatori. Totusi, premierul francez le-a sugerat oamenilor sa stea izolati in casa timp de 8 zile inainte de a se intalni cu familia si prietenii.
Incercand sa lumineze putin sufletele vecinilor si trecatorilor, tenorul francez Stephane Senechal a cantat colinde de la geam.