Franta si Italia si-au depasit iar recordurile in materie de noi cazuri de COVID-19. Totusi, responsabilii din cele doua tari abordeaza diferit situatia.

Publicat:18.10.2020, 09:42

Parisul a introdus carantina partiala noaptea, in timp ce oficialii italieni spun ca nu se pune problema sa revina la o masura atat de drastica.

La randul lor, peste 28 de milioane de englezi traiesc de sambata cu restrictii menite sa limiteze raspandirea coronavirusului.

Iar Statele Unite au inregistrat peste 60 de mii de imbolnaviri intr-o zi - pentru prima oara din august incoace.

Italia a inregistrat o crestere dramatica a cazurilor de COVID-19, cu aproape 11.000 de infectii confirmate ieri - fiind un nou record negru pentru Peninsula. In total, de la inceputul pandemiei, acolo vorbim despre peste 400.000 de bolnavi. Autoritatile spun insa ca situatia este sub control.

„Nu suntem intr-o situatie dramatica, doar 638 de cetateni italieni infectati sunt la Terapie Intensiva. Suntem departe de a avea haos in unitatile ATI, ne confruntam cu un al doilea val care care caracteristici mult diferite fata de primul”, spune un medic.

Francezii au petrecut in liniste prima noapte de carantina partiala. La fel ca in primavara, nimeni nu mai poate iesi din casa intre 9 seara si sase dimineata. Exceptie fac persoanele care merg sau se intorc de la serviciu si cele care au o urgenta medicala. Pentru turisti, masura reprezinta o problema.

Restrictiile sunt valabile timp de o luna si vizeaza peste 20 de milioane de oameni din regiunea Parisului si din zonele metropolitane ale celor mai mari orase din Franta.

Peste Ocean a fost depasit pragul psihologic de 8 milioane de imbolnaviri. In New Mexico, de exemplu, numarul cazurilor noi s-a dublat in ultimele doua saptamani.

Sambata, noua state americane si-au depasit propriul record la capitolul noi pacienti de la o zi la alta. Iar tara a trecut pentru prima oara, din august, peste pragul de 60.000 de teste pozitive.

Intre timp, au aparut date dezamagitoare despre Remdesivir - medicamentul primit de presedintele Donald Trump si singurul, de altfel, autorizat explicit in Statele Unite pentru a trata COVID-19. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, nu are efect sau are unul foarte redus asupra mortalitatii pacientilor spitalizati.

O veste mai buna vine de la compania Pfizer, care a anuntat ca va cere autorizarea de urgenta a vaccinului pe care il dezvolta la jumatatea lunii noiembrie, daca rezultatele testelor raman favorabile.

Sursa: