Serviciile secrete franceze se tem că ingerințele străine ar putea denatura alegerile prezidențiale care vor avea loc în Franța în 2027. Îngrijorările se referă la o „infiltrare” rusească în „cercurile politice franceze” și de manipularea a informațiilor pe rețelele sociale potrivit Mediapart.fr, onform adevarul.ro.
Alegeri prezidențiale din România au fost așteptate cu teamă la Paris, mai ales că Franța va avea și ea, peste doi ani, în 2027, alegeri prezidențiale, iar temerile privind repetarea unui scenariu „românesc” și denaturarea alegerilor franceze prin manipularea rețelelor sociale sunt mari.
Structura de la Palatul Élysée care urmărește coordonarea la nivel național a serviciilor de informații și lupta împotriva terorismului a vrut să știe încă de pe acum cine va coordona lupta împotriva posibilelor ingerințe electorale.
Surse din trei ministere confirmă interesul crescut pe subiect, potrivit sursei citate.
„Totul se joacă anul acesta. Ulterior, va fi prea târziu", este de părere una dintre acestea.
Guvernul francez trebuie să prezinte, în curând, Parlamentului un raport privind amenințările la adresa securității naționale, axat în primul rând pe felul în care Rusia își mobilizează relațiile influente din Franța pentru a influența alegerile.
Franța a atribuit în cele din urmă serviciilor militare ruse responsabilitatea pentru „Macron Leaks”, piratarea a aproape 22.000 de e-mailuri ale echipei de campanie a lui Emmanuel Macron în timpul alegerilor prezidențiale din 2017.
Anularea alegerilor din România, analizată atent în Franța
Fostul secretar general al apărării și securității naționale Stéphane Bouillon explica, într-un interviu publicat în 2024 în revista Études françaises de renseignement et de cyber, prioritatea acordată, în noua strategie cibernetică franceză, „capacității de a opri atacurile foarte sofisticate”.
Semnalul de alarmă l-a reprezentat anularea alegerilor prezidențiale desfășurate în toamna anului trecut în România.
Serviciul francez de vigilență împotriva ingerințelor digitale străine, Viginum, a publicat la începutul lui 2025 un raport care analizează această ingerință electorală complexă menită să manipuleze algoritmul rețelei sociale chinezești TikTok - cu un număr mare de utilizatori în România - pentru a promova în mod artificial un candidat.
Cu ajutorul a 25.000 de conturi, coordonate prin ordine date pe canalele Discord și Telegram, și, în paralel, prin angajarea de influenceri pentru a promova hashtag-uri aparent inofensive, autorii acestei manevre au contribuit la promovarea conținuturilor legate de candidatul pro-rus de extremă dreapta Călin Georgescu în algoritmul de recomandare al TikTok, până la propulsarea numelui său pe locul nouă în tendințele mondiale.
Raportul Viginum, dar nu numai, s-a focusat pe evaluarea „riscului transpunerii” acestei scheme în Franța”, concluzionând că este „legitimă” estimarea potrivit căreia Franța se va confrunta cu „un risc de manipulare similar” scenariului românesc.
Ingerințe străine în alegerile de anul trecut din România
Amintim că, în februarie 2025, președintele interimar al României sublinia că au fost ingerințe străine în alegerile de anul trecut, și pentru prima oară de la preluarea mandatului, Ilie Bolojan s-a întâlnit cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România.
În iunie 2024, înaintea alegerilor prezidențiale din România, deputații francezi au adoptat o lege pentru a contracara ingerințele străine, în contextul unor tensiuni crescânde legate de conflictele din Ucraina și Fâșia Gaza. Noua lege își propune să creeze un registru național de influență și să înghețe activele financiare ale celor implicați în astfel de activități, aducând și alte măsuri menite să întărească lupta împotriva interferențelor externe, relatează France Press.