Mai multe companii energetice din Franța și Germania iau în calcul reluarea livrărilor de gaz din Rusia, transmite spotmedia.ro.

După izbucnirea războiului la scară largă în 2022, Uniunea Europeană a restricționat importurile de energie din Rusia, ale căror profituri au alimentat capacitatea Moscovei de a duce războiul împotriva Ucrainei.

Statele Unite și-au crescut livrările către Europa pentru a acoperi deficitul. Totuși, sub administrația Trump, relațiile europene cu SUA s-au deteriorat, iar companiile europene au început să devină precaute față de dependența de Washington și au început să caute alte opțiuni.

Europa are puține alternative, întrucât negocierile cu Qatarul pentru creșterea volumului de gaz natural lichefiat (GNL) au ajuns într-un punct mort. Deși utilizarea surselor de energie regenerabilă s-a accelerat, ritmul nu este suficient de rapid pentru ca UE să se simtă în siguranță, potrivit Reuters.

„Dacă va exista o pace rezonabilă în Ucraina, am putea reveni la un flux anual de 60 de miliarde de metri cubi de gaz rusesc, poate chiar 70, inclusiv GNL”, a declarat Didier Holleaux, vicepreședinte executiv al companiei franceze Engie, într-un interviu pentru Reuters.

Engie, care este parțial deținută de statul francez, a fost unul dintre cei mai mari cumpărători de gaz rusesc înainte de declanșarea războiului în Ucraina. Holleaux a adăugat că Rusia ar putea acoperi aproximativ 20-25% din necesarul UE, în scădere de la 40% înainte de război.

„Trebuie să diversificăm”

Patrick Pouyanne, directorul general al companiei petroliere franceze TotalEnergies, a subliniat o altă preocupare: Europa nu ar trebui să se bazeze excesiv pe gazul american. TotalEnergies este un mare exportator de GNL din SUA și vinde GNL rusesc de la firma privată Novatek.

„Trebuie să diversificăm, mai multe rute, nu să depindem de una sau două”, a declarat Pouyanne pentru Reuters. „Europa nu va reveni niciodată la importuri de 150 de miliarde de metri cubi din Rusia, ca înainte de război… dar aș paria poate pe 70 de miliarde.”

Spionii militari ai Ucrainei au atacat cibernetic Gazprom și au afectat șoferii ruși care voiau să pună combustibil
Germania, care s-a bazat masiv pe gazul rusesc ieftin înainte de invazia pe scară largă, ia în calcul acum cel puțin o reluare parțială a livrărilor.

„Avem nevoie de gaz rusesc”

Mai multe companii care își desfășoară activitatea în Leuna Chemical Park - unul dintre cele mai mari clustere chimice din Germania, care găzduiește fabrici ale Dow Chemical și Shell, printre altele - au subliniat nevoia de reluare a livrărilor rusești.

„Avem nevoie de gaz rusesc; avem nevoie de energie ieftină, indiferent de unde vine. Avem nevoie de Nord Stream 2 pentru a menține costurile energetice sub control”, a declarat Klaus Paur, director general al Leuna-Harze, un producător petrochimic de dimensiuni medii din parcul Leuna.

„Suntem într-o criză severă și nu putem aștepta”, a spus Christof Guenther, director general al InfraLeuna, operatorul parcului.

El a afirmat că industria chimică germană a redus locurile de muncă timp de cinci trimestre la rând, ceva nemaiîntâlnit de decenii.

„Redeschiderea conductelor ar reduce prețurile mai mult decât orice program actual de subvenții”, a adăugat Guenther.

În ciuda eforturilor de a-și menține prezența în Europa, exporturile de gaz ale Gazprom către UE au rămas la un nivel scăzut.

Gazprom vinde hoteluri, după pierderile de șapte miliarde de dolari
Problemele financiare ale Gazprom provin în mare parte din decizia UE de a reduce dependența de energia rusească după declanșarea războiului în Ucraina.

Agravând și mai mult situația, livrările directe de gaz prin conducte ale Rusiei către UE au încetat complet, după ce Ucraina a refuzat să prelungească acordul de tranzit cu Gazprom dincolo de 31 decembrie 2024.