Refugiul Guide del Cervino construit la altitudinea de 3.480 de metri pe ghetarul din Muntii Alpi, unde se afla frontiera dintre Italia si Elvetia, s-a deplasat din cauza schimbarilor climatice si doua treimi din cabana se afla acum in Elvetia, potrivit AFP.
Refugiul Guide del Cervino, care ofera cazare si mancare turistilor sositi in acest perimetru din Muntii Alpi, unul dintre cele mai apreciate de pasionatii sporturilor de iarna, a facut obiectul unor intense negocieri diplomatice timp de peste trei ani, pana la gasirea unui compromis in toamna anului trecut, ale carui detalii raman insa secrete, noteaza Agerpres.
Pozitia strategica a cabanei a starnit controverse: ea se afla la jonctiunea Zermatt-Cervinia, una dintre cele mai mari statiuni de schi din lume, aflata in centrul unui proiect faraonic de modernizare.
"Am impartit-o jumatate-jumatate", a declarat pentru AFP directorul departamentului pentru controlul frontierei nationale elvetiene, Alain Wicht, care a participat la negocierile in cadrul carora fiecare parte a facut concesii cu scopul de a gasi "o solutie pentru ca ambele tabere sa simta ca daca nu au castigat, macar nu au pierdut".
Frontiera italo-elvetiana se topeste
Pe ghetarii din Alpi, frontiera italo-elvetiana urmeaza linia de separare a apelor, a caror scurgere spre nord marcheaza teritoriul elvetian, iar cea spre sud, Italia.
Acea linie a fost modificata de topirea ghetarului Theodule, care, pierzand aproape un sfert din masa lui intre 1973 si 2010, a lasat loc stancilor, fortandu-i pe cei doi vecini sa isi redeseneze frontiera pe o distanta de cateva zeci de metri.
Potrivit lui Alai Wicht, desi astfel de ajustari sunt frecvente, ele se rezolva in general comparand masuratorile realizate de echipe trimise de ambele tari, fara o interventie politica.
"Trebuie sa stiti ca de cele mai multe ori este vorba despre terenuri cu valoare mica. Insa acesta este singurul loc in care, dintr-o data, am descoperit ca se afla o cabana", oferind astfel "o valoare economica" terenului care reprezenta obiectul disputei.
Colegii lui italieni au refuzat la randul lor toate cererile de interviuri "din cauza situatiei internationale complexe".
Acord misterios
Misteriosul continut al acordului negociat la Florenta in noiembrie 2021 nu va fi dezvaluit decat dupa aprobarea sa de autoritatile din ambele state.
Pentru partea elvetiana, subiectul nu va putea fi prezentat in fata Consiliului Federal decat in 2023, cel mai devreme.
Fostul sef al delegatiei elvetiene, Jean-Philippe Amstein, a explicat ca astfel de diferende se rezolva printr-un schimb de teritorii ce au suprafete si valori similare.
"Elvetia nu este interesata sa obtina o bucata de ghetar, iar italienii nu reusesc sa compenseze pierderea de suprafata a Elvetiei", a rezumat el.
Disputele au amanat renovarea
Administratorul refugiului, Lucio Trucco, in varsta de 51 de ani, a fost informat ca acea cabana va ramane pe sol italian.
"Refugiul ramane italian, pentru ca a fost mereu italian. Meniul este italian, vinul este italian, taxele sunt italiene", a declarat el.
Anii de negocieri au intarziat insa renovarea cabanei, iar niciunul dintre satele situate in ambele parti ale frontierei nu a putut sa emita autorizatii de constructie.
Lucrarile nu vor fi terminate inainte de deschiderea unui nou teleferic, ce va permite accesul la Petit Cervin (Klein Matterhorn), unul dintre cele mai inalte domenii schiabile din Europa (3.883 de metri), dinspre Italia la sfarsitul anului 2023, asigurand o traversare a Alpilor "cu picioarele uscate" in urma unei investitii estimate la 45,8 milioane de euro.
Regiunea Zermatt-Cervinia este prospera
Zona nu este accesibila decat dinspre Zermatt, pe care schiul de vara, realizat pe 21 de kilometri de piste amenajate pe acel ghetar, a ajutat-o sa devina una dintre statiunile cele mai prospere din Elvetia.
In contextul in care anumite statiuni montane se pregatesc sa puna capat practicarii schiului alpin din cauza schimbarilor climatice, regiunea Zermatt-Cervinia mentine in viata aceste activitati, chiar daca ele contribuie la topirea ghetarului.
"Tocmai de aceea trebuie sa valorificam zona de aici, pentru ca ea va fi cu siguranta ultima care va "muri"", a declarat Lucio Trucco.
"Schiem la soare, la caldura, fara sa ne fie frig la picioare si, totusi, pe o zapada care este inca buna", a adaugat el.
Deocamdata, pe hartile elvetiene, frontiera din jurul acestui refugiu montan ramane marcata prin puncte de suspensie.