Fum negru la Vatican. Cardinalii nu au reușit să ia o decizie privind viitorul șef al Bisericii Catolice, transmite The Guardian. Două runde de scrutin vor avea loc în cursul dupa-amiezii de joi, transmite hotnews.ro.
Credincioșii prezenți în Piața Sfântul Petru așteptau să vadă ce decizie iau înalții prelați.
UPDATE 13:26 Cei 133 de cardinali electori vor lua acum pauza de prânz după cele două voturi de joi dimineața, conform The Guardian.
În această după-amiază/seară sunt programate încă două tururi, începând cu ora 16:30, ora locală (17:30, ora României).
Trei dintre ultimii cinci papi au fost aleși în a doua zi a conclavului, dar votul din acest an are un număr record de electori, ceea ce face procesul mai complex decât de obicei.
UPDATE 12:57 Joi, puțin înainte de prânz, fum negru a ieșit din coșul Capelei Sixtine, semn că cele două tururi de vot ale cardinalilor din această dimineață nu au permis alegerea unui nou papă, relatează AFP.
În jurul orei locale 11:50 (12:50 ora României), o undă de speranță a traversat pentru scurt timp miile de credincioși și curioși adunați în Piața Sfântul Petru când fumul a început să iasă din coșul subțire de pe acoperișul Capelei Sixtine, înainte ca negrul să devină evident.
UPDATE 08:32 Cei 133 de cardinali nu au reușit să se pună de acord asupra unui nume miercuri seara, în cadrul singurului tur de scrutin organizat după începerea conclavului, provocând dezamăgirea miilor de credincioși adunați în Piața San Pietro la vederea fumului negru, notează France Presse.
Nu este nimic excepțional în acest lucru: primul tur servește mai ales pentru a evalua forțele existente înainte de negocierile dintre cardinalii de diferite curente.
Noi runde de vot
Joi, cardinalii vor relua votul, cu două tururi programate în sesiunea de dimineață și alte două în sesiunea de după-amiază.
Dacă un nume obține o majoritate de două treimi, adică 89 de voturi, lumea va fi imediat informată printr-un fum alb care va ieși din coșul subțire instalat pe acoperișul capelei.
În caz contrar, un fum negru va fi emis după fiecare tur de scrutin, adică în jurul orei locale 12:00, 13:00 ora României, și în jurul orei 19:00, 20:00 ora României.
Durata conclavului este evident necunoscută și greu de prevăzut. Pentru comparație, conclavele care au dus la alegerea lui Benedict al XVI-lea, în 2005, și a lui Francisc, în 2013, s-au întins pe două zile.
Număr record de cardinali electori
Cu un număr record de electori proveniți din aproximativ 70 de țări, dintre care 15 sunt reprezentate pentru prima dată, precum Haiti sau Capul Verde, acest conclav se anunță deosebit de deschis.
Fum negru la primul scrutin. Credincioșii au așteptat un semn în Piața Sfântul Petru
Miercuri, mii de curioși și credincioși adunați în Piața Sfântul Petru au trebuit să aștepte pentru a vedea în sfârșit fumul negru ieșind din acoperișul Capelei Sixtine.
Barbara Mason, o canadiană de 50 de ani care purta un steag al țării sale pe umeri, a traversat Atlanticul pentru acest eveniment.
„Mă bucur că au luat atât de mult timp, pentru că asta înseamnă că se gândesc cu adevărat la cine va fi următorul papă”, a declarat ea pentru AFP.
Ceremonie secretă în Capela Sixtină
Ceremonia extrem de codificată a început cu o rugăciune a cardinalilor, care au jurat apoi în latină, cu mâna pusă pe Evanghelie, să păstreze secretul absolut, sub pedeapsa excomunicării, adică excluderea din comunitatea creștină.
Apoi s-au închis în fața frescei majestuoase a Judecății de Apoi a lui Michelangelo, într-o capelă Sixtină izolată: nu sunt permise telefoane mobile, iar rețelele de telecomunicații sunt întrerupte între zidurile Cetății Vaticanului.
Aproximativ 5.000 de jurnaliști transmit despre alegerea viitorului papă, transformând împrejurimile Pieței Sfântul Petru într-o vastă sală de presă în aer liber. Acest conclav suscită un interes masiv în întreaga lume, mult dincolo de sferele religioase, notează France Presse.
Pariurile online merg strună pe identitatea viitorului suveran pontif: de la italienii Pietro Parolin și Pierbattista Pizzaballa la maltezul Mario Grech, trecând prin arhiepiscopul de Marsilia, francezul Jean-Marc Aveline, sau filipinezul Luis Antonio Tagle, mai multe nume au apărut printre cei considerați favoriți.